Szivárognak a gátak a Tiszán

Vágólapra másolva!
Egyre több helyen vannak szivárgások, árvízi elöntések és fakadóvizek a Tisza középső szakaszán. A napsütés miatt csökken a belvíz mértéke.
Vágólapra másolva!

A magas vízállás következtében egyre nagyobb területen mutatkoznak árvízi elöntések, és egyre hosszabb töltésszakaszok mentén jelennek meg fakadóvizek, illetve szivárgások a Tisza középső szakaszán - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője pénteken az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán pénteken reggel Szolnoknál a harmadfokú készültségi szintet meghaladó, 860 centiméteres, lassan áradó vízállást észleltek. Emlékeztetett: ez jóval alacsonyabb a megyeszékhelyen éppen 13 éve, 2000. április 19-én mért eddigi legmagasabb, 1041 centiméteres vízállásnál. A folyó tetőzése a legfrissebb számítások alapján 860-880 centiméterrel vasárnapra vagy hétfőre várható - tette hozzá.

Jelezte: a Tisza áradása és visszaduzzasztó hatása miatt lezárták a Közös-főcsatorna Tószegnél lévő torkolati zsilipjeit, ahová négy nagy teljesítményű szivattyút telepítettek. Ezzel egy időben a Gerje-Perje csatornákon az összegyűlt víz visszatartását rendelték el harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett. A Körös-éren és a Peitsik-éren szintén megkezdődött a vízvisszatartás. Szolnokon, a Tisza Szálló pincéjében újabb 600, kaviccsal megtöltött zsákot helyeztek el leterhelés céljából.

A Kötivizig mintegy 560 kilométer hosszú védvonalon, illetve a hanyi-tiszasülyi és nagykunsági árvízi tározók gátjain tart fenn árvízvédelmi készültséget. Harmadfokú védekezési szint van érvényben 428 kilométeren: a Tiszán Kisköre és Csongrád között, a Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól Túrkevéig, továbbá a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól Csongrádig.

A kedvező időjárás hatására 2250 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága a Kötivizig területén, jelenleg 20 700 hektárt tesz ki. Az igazgatóság több belvízvédelmi szakaszon is mérsékelte a készültségi szinteket.