Nyugtatta a dühös osztrákot a kormány

Vágólapra másolva!
Nyugtatni próbálta a magyar kormány tempóját bíráló osztrák államtitkárt a külügyminisztérium felelőse. Az osztrákoknak nem tetszik az, ahogy a magyar kormány a magyarországi osztrák gazdákkal bánik, vagy az, ahogy a hulladékgazdálkodást átírta egyik pillanatról a másikra.
Vágólapra másolva!

A földkérdés, a hulladékgazdálkodás és a közép-európai kezdeményezés témája is szóba került Prőhle Gergely, az EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Reinhold Lopatka, az osztrák külügyminisztériumi államtitkár pénteki tanácskozásán.

Reinhold korábban azt mondta, "Magyarországra nyomást kell gyakorolni", mert Orbán Viktor miniszterelnök a végsőkig feszíti az európai jogi kereteket. Ilyen ügy volt például a hulladékgazdálkodás, ahol az osztrák államtitkár szerint "az nem megy, hogy Magyarország hirtelen megváltoztassa a játékszabályokat".

A helyettes államtitkár erről azt mondta, ezen a területen a szerződések újratárgyalása a közösségek érdekeit szolgálja, és nem a bizalmi légkör rontását célozza. Remélte, hogy az eljárások végén mindkét fél számára kedvező megoldás születik.

Prőhle Gergely helyettes államtitkár azt is mondta, hogy Magyarországon semmilyen veszély nem fenyegeti a jogszerűen szerzett földeket, de ahol nem volt törvényes az eljárás, ott jogi úton kell érvényt szerezni a magyar gazdák érdekeinek.