Elég volt a tömegnyomorból? Irány a zöld!

Vágólapra másolva!
Sok budapesti szívja a fogát, ha végre kisüt a nap, mert teljesen bedugul a Margitsziget, a Gellérthegy és a többi jól bejáratott piknikező célpont. Pedig tele a város és a környéke nem is annyira eldugott, idilli vagy épp vadregényes zugokkal, ahol közel a természet, nagyokat lehet kirándulni vagy fetrengeni a fűben, de annak is mutatunk valamit, aki posztapokaliptikus fennsíkot keres.
Vágólapra másolva!

Gül Baba türbéje a Margit híd budai hídfőjétől csak egy rövid sétára van, mégsem tolongó itt a tömeg. Talán azért, mert az oda vezető Mecset út erős kaptató, és még az után is jó pár lépcsőfokot meg kell mászni, hogy feljussunk a türbe előtt elterülő, lépcsőzetes térbe. Kényelmes, az ücsörgésre és elmélkedésre vágyók helye. Csak senki ne térjen le a merengőknek kijelölt utakról, mert a türbe előtti területről észrevétlenül átléphetünk valakinek a telkére. Amikor ott jártam, rám is kiáltott egy középkorú nő, hogy magánterület. A hely kiválóan alkalmas arra is, amit egy gimis pár csinált: turbékoltak a lábukat a mélybe lógatva. Sajnos a Gül Baba rózsái még nem virágoztak, amikor ott jártunk, és a két biztonsági ember is rontotta a tavaszi hangulatot, de egy nyugodt óra eltöltésére mindenképpen alkalmas.

Még nem virágoznak Gül Baba rózsái. További képekért kattintson!
Fotó: Szabó Balázs [origo]

Viszonylag közel van a városközponthoz a Dunaparti Megálló nevű sétány, ahol hétvégente állítólag alig lehet elférni, ettől függetlenül érdemes útba ejteni, mert igazán szürreális érzés a Mordort idéző Csepel Művek maradékával szemben enni "a város legfinomabb lángosát" - ahogy egy kollégánk fogalmazott. A sétányon régebben konditerem is volt, ma csak két angol típusú emeletes busz, asztalok és székek. "Kellemes tempóban kitekerünk a barátnőmmel, megiszunk két-három fröccsöt, aztán visszabiciklizünk a városba" - mondta a hely legnagyobb vonzerejéről Szabó Balázs, az [origo] fotósa.

Itt érdemes megállni a Duna-parton. További képekért kattintson!
Fotó: Szabó Balázs [origo]

Egyszerre vadregényes és rendezett a Budafoki Kisdunának nevezett szakasz. A lényegében érintetlen természet remek állomás egy biciklitúra közben, hiszen a 70-es út és a Duna mellett zavartalanul ki lehet tekerni az M0-s lehajtója előtti pecásparadicsomba. Kiváló terep akár egy egész napos piknikhez is. "Nem nagyon láttam olyat, hogy egy család lejött volna szalonnát sütni, pedig nem lenne gáz" - mondta egy péntek délelőtt a kutyája társaságában horgászó férfi. Az egyetlen zavaró tényező legfeljebb az lehet, hogy nyüzsögnek a vízparti bogarak, de aki tényleg ki akar szakadni a városból, az inkább örüljön ennek.

Pecaparadicsom a Háros Dunán. További képekért kattintson! Fotó: Szabó Balázs [origo]

A Látóhegyi út felől megközelíthető erdőben a számháborúzástól a piknikezésen át a hosszabb erdei túrákig mindent lehet csinálni. Játszótér is van, de ez lényegében felesleges, mert az egész erdő egy nagy játszótér.

Számháborúzásra csalogató fák a Gerecse-Pilis-Budai hegyekben. További képekért kattintson! Fotó: Szabó Balázs [origo]

A Törökvész úttól pár lépésre emelkedik az Apáthy-szikla, a környékbeli kutyasétáltatók talán legkedveltebb célpontja. A szikláról gyönyörű kilátás nyílik Hűvösvölgyre és a budai hegyvidék legmagasabb csúcsára, a János-hegyre, de órákig bambulhatjuk az alattunk elsuhanó 61-es villamost is. Bódult állapotban nem javasolt, ugyanis a magas korlátok ellenére is könnyen kitörhetjük a nyakunkat.

Az Apáthy-szikla kicsit távolról. További képekért kattintson! Fotó: Szabó Balázs [origo]

Igazi természetes kalandpark a Hűvösvölgyi repülőtér és környéke. Van itt erdő, szinte véget nem érő rét, dombok, hegyek, megmászható kőfejtő, bringások, siklóernyősök, vitorlázó repülők (akikkel pár ezresért lehet menni egy kört jó időben). Kimeríthetetlen, és olyan hatalmas, hogy még akkor sem zsúfolt, ha sokan jönnek ki. A hűvösvölgyi BKV-végállomástól gyalog 20 perc, de le lehet ereszkedni a Szépvölgyi út legvége felől is, vagy be lehet sétálni a Hidegkúti útról is.

A látszat csal: a hűvösvölgyi reptér egy igazi kalandpark. További képekért kattintson!
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Igazi kísértet járta vidék a Hárs-hegy. A Nagy-Hárs-hegy tetejét egy posztapokaliptikus fennsík foglalja el, pont olyan, mint Tarkovszkij Stalkerjében a Zóna. Bár fák alig vannak rajta, mégis tökéletesen elrejti a pagodaszerű Kaán Károly kilátót, amely csak akkor bukkan elő váratlanul, ha már igazán közel megyünk hozzá. Innen a Belváros, Budakeszi és Solymár is tökéletesen látszik. A hegy tele van pihenőkkel és piknikező helyekkel, ráadásul egyszerűen megközelíthető a Széll Kálmán térről (bármelyik Budakeszi felé tartó busszal a Szépjuhásznéig, onnan gyalog), Hűvösvölgyből (a kisvasúttal a Szépjuhásznéig) és a Normafáról is (gyalog). Rövid sétára van a Kis-Hárs-hegy, ahol szintén van egy nagyon érdekes, kettős spirál alakú kilátó.

Kilátás a kettős spirál alakú kilátóról. További képekért kattintson!
Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

Szinte teljesen észrevehetetlen, de egyedülállóan szép és nyugodt hely az Üröm határában lévő Rókahegyi katlan. A magas (biztosítókötéllel megmászható) sziklafalakkal körülvett katlannak két szintje van. Az egyik ideális a sütögetéshez, a másik, kicsit följebb elterülő pedig teljesen szokatlan arcát mutatja Budapestnek. Egy hasadékon át láthatunk rá a városra északról. A katlan pereme is bejárható, szóval akár helyben is lehet kirándulni pár órát. A katlanhoz erős kaptató visz a Római parti HÉV-állomástól, de megközelíthető Üröm vagy Pilisborosjenő felől is.

A rókahegyi katlan szinte észrevehetetlen, pedig fantasztikus. További képekért kattintson! Forrás: Google Maps

Aki nem akar nagyot túrázni, de vágyik egy kis zöldre, annak a Kiscelli Múzeum kertje is tökéletes úti cél. Meglepő dombos erdő Buda kesze-kusza útjai között. Néhány szemetest leszámítva itt nincs infrastruktúra, csak fennsíkok és emelkedők váltják egymást. Olyan hely, amilyenről gyerekkoromban mindig is álmodoztam.

A Kiscelli múzeum kertjében el lehet terülni. További képekért kattintson! Fotó: Szabó Balázs [origo]

A múzeumtól nem messze ott a Rózsadombi Kiserdő, amelyet az egyik, éppen arra járó kutyasétáltató szerint senki sem ismer a környékbelieken kívül, ezért nem kell attól tartani, hogy tömegekbe botlunk. Sok az árnyék, kevés a bogár, szóval minden adott egy kényelmes sétához, de a kiserdő egyébként annyira nyugodt, hogy ennél többet is ki lehet hozni belőle.

A rózsadombi kiserdőben. Fotó: Szabó Balázs [origo]

Mindenkinek jó kirándulást kívánunk!

Ha ismernek hasonlóan nyugodt, természetközeli, de könnyen elérhető helyet Budapest vagy bármelyik vidéki város környékén, írják meg a [email protected] címre!