Bajnai még nem egyezkedne az MSZP-vel

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon szerint korai már a jövő héten tárgyalni az MSZP-vel a választási együttműködésről. Bajnai a tavaszt a programja megismertetésére szánná. Az MSZP viszont már a jövő hétfőn várja Bajnaiékat.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon korainak tartja, hogy - Mesterházy Attila MSZP-elnök javaslatának megfelelően - az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség már a jövő héten tárgyalásokat kezdjen az MSZP-vel. Ugyanakkora kitart amellett is, hogy a megállapodást a két legnagyobb ellenzéki erőnek kell megkötnie.

Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteken kezdeményezte, hogy az MSZP által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja már nyáron - júniusban - kezdje meg a tárgyalásokat, és őszre hozza tető alá az egyezséget a szocialista párttal. Mesterházy Attila MSZP-elnök úgy reagált: ne várjanak még két hónapot, hanem már jövő hétfőn üljenek egy asztalhoz a szocialisták, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció képviselői.

Bajnai Gordon ezt követően újságíróknak úgy nyilatkozott: ahogy az év végi megállapodást későinek, úgy a jövő heti tárgyaláskezdést korainak tartja. Szerinte tavasszal az a pártok feladta, hogy a programjukat megismertessék a választókkal, e nélkül ugyanis nem lehet megfelelően előkészíteni a közös programról majd jelöltállításról szóló tárgyalásokat. Bajnai Gordon korábban arról beszélt, hogy azt szeretné, ha a nyár végére minden fontosabb kérdésben egyezségre jutna az MSZP-vel, és október 23-án már közös színpadon állnának.

Az MSZP részéről Török Zsolt szóvivő reagált: szerinte érthetetlen, hogy miért kell hónapokat várni Bajnaiékra.

Kérdésre válaszolva elmondta, kitart amellett is, hogy a demokratikus ellenzék két legerősebb pártja - az MSZP és az Együtt-PM - kössön megállapodást. A Demokratikus Koalíció szerepét firtató kérdésre hozzátette: látható, hogy az MSZP körül kialakulóban van egy szövetségi rendszer, ezért tisztázni kell, melyek azok a szervezetek, amelyekkel választási együttműködést akar kötni az MSZP, és melyek, amelyekkel közös kormányzást tervez.