Bajnai közös egyéni jelölteket indítana az MSZP-vel

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon arra készül, hogy nyár végére minden fontosabb kérdésben egyezségre jut az MSZP-vel, és október 23-án már közös színpadon állnak. Bajnai szerint a választókerületekben közös egyéni jelölteket kell indítani, és nyár végére már azt is tisztázni kell, hogy kik legyenek azok. Azt is el kell dönteni, hogy ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt. Ugyanakkor abban még bizonytalan, hogy közös vagy külön listán indulnak-e majd képviselőik.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon hosszú írást tett közzé az Együtt 2014 oldalán. Írásában hosszan ostorozza az Orbán-kormányt, és dicséri saját pártját és az MSZP-t. A pártvezető szerint Orbán legyőzéséhez, a bizonytalan választók megszerzéséhez elengedhetetlen, hogy a két nagy ellenzéki tömb együttműködjön.

Bajnai azt írja, nyár végére meg kell állapodni az MSZP-vel az együttműködés legfontosabb részleteiben. Azt javasolja, hogy a parlament tavaszi ülésszaka után azonnal kezdjenek kétpárti egyeztetést. "Kezdjük azzal, hogy írásba foglaljuk, "kőbe véssük" a korszakváltás alapelveit - garanciát adva ezzel a változást akaró polgároknak, hogy támogatásukkal valóban megváltoztatjuk a magyar politikai kultúrát -, ezt követően pedig folytassuk a szakpolitikai programok összeillesztésével. Végül jussunk megállapodásra a személyi kérdésekben, így - a többi között - a miniszterelnök-jelölt személyében is. Előbb az elvek, aztán a programok, végül a személyek - ebben a sorrendben" - írja. "Mindezt el kell végeznünk ahhoz, hogy október 23-án - azon a napon, amely nemcsak '56 emlékezete, de a köztársaság születésnapja miatt is nemzeti ünnepünk -, immár minden kérdést lezárva ünnepelhessünk együtt, és hívhassunk minél több választópolgárt a korszakváltó szövetségbe" - teszi hozzá.

Bajnai egyértelműen úgy foglal állást írásában, hogy minden választókörzetben az MSZP-vel közös egyéni jelöltet kell indítani. Szerinte ezek személyéről is mihamarabb meg kell állapodni. Ugyanakkor nem fogalmaz ilyen egyértelműen a listákról. "Mi szolgálja jobban a győzelem esélyét: a közös lista, vagy az, ha külön listákon indulunk, erős koordinációval? Ki legyen a miniszterelnök-jelölt?" - teszi fel a kérdést.

Bajnai az ellenzék összefogásán kívül elengedhetetlennek tartja, hogy személyesen is eljussanak az ország legapróbb szegletébe is, hogy így győzzék meg a választókat arról, hogy váltani kell, és hogy van alternatíva.