Nehezebb volt visszautasítani - interjú a gerlingeni polgármesterrel

Georg Brenner gerlingeni polgármester
Vágólapra másolva!
Minden érdekli, ami Magyarországgal kapcsolatos, a márciusi alaptörvény-módosítás miatt mégis úgy döntött, hogy nem fogadja el a magyarországi kitüntetését Georg Brenner gerlingeni polgármester. Döntése miatt barátja, Michl József tatai polgármester törölte gerlingeni látogatását. Brenner e-mailben válaszolt az [origo] kérdéseire.
Vágólapra másolva!

A Michl Józsefnek írt levele alapján úgy tűnik, nagyon képben van a magyar belpolitikával kapcsolatosan. Miért érdekeljük önt ennyire?

Először 1989-ben kerültem kapcsolatba Magyarországgal. Amióta 1999-ben Gerlingen polgármesterévé választottak, felügyelem a Magyarországról kitelepített németek szövetségét, Tatához pedig testvérvárosi kapcsolat fűz. Számos ismeretséget kötöttem ezeknek köszönhetően, és minden érdekel, ami Magyarországgal kapcsolatos. Emiatt követem a médiában politikai és a társadalmi eseményeket, amelyeket a személyes tapasztalataim egészítenek ki.

Mennyi ideig gondolkodott, mielőtt eldöntötte, hogy visszautasítja az elismerést? Mérlegelte döntése előtt, hogy ez nem túl barátságos lépés?

Nem a könnyebb utat választottam, amikor meghoztam ezt a döntést. Sajnos a magyar politika egyre több és több aggodalmat okoz Európában. Végül a március 11-i alaptörvény-módosítás miatt döntöttem úgy, hogy nem fogadom el a kitüntetést.

Forrás: Stadt Gerlingen
Georg Brenner

Nem gondolja úgy, hogy beleavatkozott a magyar belpolitikába egy ilyen éles megnyilvánulással?

A visszautasításomból biztosan nem lesz államközi ügy. Mindazonáltal, a személyes demokráciafelfogásomon kívül, arra akartam rámutatni, hogy mit hozhat a jövő. Azt hiszem, ez így működött.

Úgy gondolja, reakciójával sikerül valamilyen változást elérnie a magyar politikában?

Akkor lennék elégedett, ha az érvelésem hatására többen elgondolkodnának.

Milyen visszajelzéseket kapott a döntése után?

Számos reakciót kaptam, főleg e-mailben. Németországból szinte kizárólag pozitív és támogató visszajelzéseket kaptam. Magyarországról is érkeztek támogató üzenetek, de kemény bírálatok is. Idézni nem szeretnék a visszajelzésekből.

Április 20-án Gerlingenben találkozik Michl Józseffel, aki egy sváb bálra lesz hivatalos. Hogyan készül erre a találkozóra?

Michl törölte a gerlingeni látogatását. Más lehetőségeket fogok keresni, hogy felvegyem vele a kapcsolatot.