Pokorni megint odaszúrt Hoffmann-nak

Vágólapra másolva!
A közoktatási és felsőoktatási helyzetről beszélt szerdán egy fórumon Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke, aki több ponton is kritizálta Hoffmann Rózsa korábbi döntéseit. Pokorni szerint az elsősök beiratkozási gondjait megoldja a parlamentben most tárgyalt törvénymódosítás, de nem érti, miért kellett korábban 27-ben maximálni az osztálylétszámokat. Pokorni szerint az oktatási államtitkárság elkapkodja a pedagógusok minősítésének bevezetését, és a felsőoktatásban is követett el hibákat a kormány.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint a köznevelési törvény módosítása rövid időn belül kezelni fogja az első osztályosok beiskolázási problémáit, tíz településen ugyanakkor szükség lehet osztálytermek bővítésére, új osztályok felállítására. Mint arról beszámoltunk, az új köznevelési törvény miatt több kerületben és településben is problémát okoz a sok elsős beiratkozása.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke a Pécs-baranyai Értelmiségi Egyesület aktuális oktatáspolitikai kérdésekről tartott fórumán azt mondta, az idén a jelentkezések alapján mintegy tízezer gyermekkel többen kezdenék meg általános iskolai tanulmányaikat, a köznevelési törvény azonban 27-ben határozta meg a maximális osztálylétszámot. A Parlament várhatóan hamarosan dönt arról, hogy ettől a fenntartó 20 százalékban eltérhet.

Sajnálatosnak nevezte, hogy ez a korábbi jogszabályban szereplő passzus az új törvénybe nem került bele. "Az okát nem tudom, talán a szakállamtitkárság arra gondolt, hogy a 27-es létszám jó, kisebb osztályban több figyelem jut a gyerekekre, de nem vette figyelembe az egyes körzetek születési adatait" - mondta. Pokorni Zoltán magyarázata szerint a jelentkezők számának növekedése abból is adódhat, hogy az óvodák megijedtek, lesz-e elég kapacitás a hároméves kortól kötelező óvodai ellátáshoz, ezért feltételezhető, hogy "igyekeztek az iskolák felé terelni" a gyerekeket.

Több idő kellene a minősítési rendszer bevezetésére

Tavaly Magyarországon a hetedik évüket betöltött gyermekek közül 2800, a nyolcévesek közül 12 volt óvodás. Úgy vélte, fontos egy normális, rugalmas, a gyermekek érettségét szem előtt tartó rendszer fenntartása, mert a gyermekek között ebben a korban nagy különbségek lehetnek, és egy rossz döntés a későbbi életükre is komoly hatással lehet.

Pokorni Zoltán a pedagógus életpálya-modellel kapcsolatban arról szólt, hogy Orbán Viktor kormányfőnek és Balog Zoltánnak, a emberi erőforrások miniszterének a nyilatkozata alapján szeptemberben életbe lép. Pokorni arról beszélt, hogy a modell elsősorban az idén összességében 70 milliárd, jövőre pedig 210 milliárd forintba kerülő béremelésre koncentrál, kiemelten fontos lenne ugyanakkor, hogy legalább ekkora hangsúlyt kapjon a tanárok munkájának minőségi értékelése is. Hozzátette: ilyen rendszer kidolgozásához hosszabb időre lenne szükség. Példaként hozta fel Spanyolországot, ahol a minősítési rendszert tizenkét év alatt hozták létre, és a bevezetése után háromszor is módosították.

Hibát követett el a kormány a felsőoktatásban

Pokorni Zoltán a felsőoktatásról szólva azt mondta, hogy egy olyan "válságágazatról" van szó, amely közpénzből szeretne működni, holott abból egyre kevesebb van. Ráadásul a pénzért versenybe kell szállnia a nyugdíjrendszerrel, amelynek fenntartását a politika kiemelt feladatként kezeli.

Szerinte a kormány hibát követett el, amikor épp egy olyan időszakban akarta meggyőzni a fiatalokat, hogy érdemes hitelt felvenni tanulmányaik finanszírozásához, amikor megváltozott az embereknek a hitelekhez való viszonya, és maga a kormány is intézkedéseket tett bajba jutott devizahitelesek, önkormányzatok megsegítésére.