Elbűvölte a piarista diákokat Orbán

Orbán Viktor rendhagyó osztályfőnöki órát tartott a Piarista gimnáziumban
Vágólapra másolva!
Egy órát kaptak a miniszterelnöktől a budapesti Piarista Gimnázium diákjai. Orbán Viktor hűhó nélkül érkezett, és minden kérdésre válaszolt, a kivándorlásról például még azt is elmondta, hogy neki is mehetnékje volt fiatal korában. Az egyik diáknak nagyon sokat segített, hogy eligazodjon az életben. Bárkit azért nem engedett be a kormányfő órájára az igazgató.
Vágólapra másolva!

"A múlt pénteken háromnegyed tizenegy körül érkeztek különösebb felhajtás nélkül, tizenegykor már el is kezdték, aztán körülbelül hatvan percig tartott az egész" - így emlékezett vissza a Piarista Gimnázium egyik diákja a kormányfő rendhagyó osztályfőnöki órájára, amelyről a Facebookon tett közzé a kormányfői stáb egy csaknem négyperces összefoglaló videót.

A videóból látszik, hogy a miniszterelnök beszélt az elmúlt hónapok tüntetéseiről, a pályaelhagyó pedagógusokról, és arról is, hogy ő mindennap önvizsgálatot tart. A fiatalok külföldre vándorlásáról Orbán azt mondta, hogy saját fiatal korában mindig azt érezte, hogy jó az, ahol van az ember, de mindig van egy "annál jobb" hely, mint ahol éppen van. Ezért Orbán szerint, akiben ilyen érzés van, "annak menni kell", azonban "az élet egy idő után megáll", és felelőssége lesz az embernek a munkája és a családja miatt. A diáktüntetésekre pedig azt mondta, hogy tüntetni jó, ő is csinálta eleget. Szerinte a tüntetők sokszor maguk sem tudták, mi ellen tüntettek, és a kormány nem is azt állította, ami ellen tüntettek.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor rendhagyó osztályfőnöki órája. Fotó: facebook.com/orbanviktor

Az [origo] a beszélgetés résztvevőit kérdezte arról, milyen élményt jelentett nekik a miniszterelnöki látogatás. Több tucat piaristát kérdeztünk, azt mondták, főként az Európai Unióról, az alkotmánymódosításról és az oktatási rendszerről kérdezték a kormányfőt. Orbán nem készült saját előadással, és bevezető szöveget sem mondott.

Minden résztvevő kijelentette, hogy kifejezetten jó hangulatú volt az óra. "Nagyon sokat segített nekünk ez az egész" - mondta lelkesen egy diák, de részletezni nem akarta, mert "nem akarom, hogy az iskola, amely ilyen jó dolgokat szervez, esetleg negatív hangvételű cikkben szerepeljen". A fiú úgy tekintett a rendezvényre, mint egyfajta eligazításra az ilyen életkorban felmerülő kérdésekben. Beszéltünk olyanokkal is, akik nem voltak ott ezen az órán, ők is azt mondták, hogy társaiknak tetszett a lehetőség, "jókat meséltek róla", nem hallottak negatív visszajelzést a rendezvényről.

Hogy kik vehettek részt az órán, arról ellentmondó dolgokat mondtak a diákok. Abban nem volt vita köztük, hogy körülbelül egy hónapja jelentette be a rendezvényt az igazgató, ugyanakkor többen azt állították, hogy csak kijelöléses alapon lehetett bekerülni az órára, míg másvalaki szerint az önként jelentkező tizenegyedikes és tizenkettedikes tanulók mehettek erre, és csak az alsóbb évfolyamokból választotta ki az igazgató a diákokat. Megint másvalaki arról számolt be, hogy a jelentkezők közül választott az iskola vezetősége.

Megkerestük a gimnáziumot is, hogy feltegyük kérdéseinket, de nem nyilatkoztak, arra hivatkozva, hogy nem volt sajtónyilvános az esemény. Úgy tudjuk, az intézményt emiatt meg is lepte, hogy a miniszterelnöki stáb közzétette a videót, és nem kifejezetten örültek neki. A megkérdezett diákok egyébként ennél dörzsöltebbeknek bizonyultak: az egyik fiatal szerint már várták, mikor jön ki a videó, "hiszen ott volt a miniszterelnök Facebook-profiljáért felelős referens is".

Nem árult el részleteket a Miniszterelnöki Hivatal sem, szintén arra hivatkozva, hogy ez egy nem sajtónyilvános beszélgetés volt. "Különösebb kiegészítést ezért nem látok indokoltnak, és a technikai részletekkel sem fárasztanám Önt" - írta megkeresésünkre Havasi Bertalan sajtófőnök. Azt szerettük volna egyébként megtudni a sajtóosztálytól, hogy ki kezdeményezte a látogatást, mióta szervezték az eseményt, milyen hosszú volt az "osztályfőnöki óra" és mennyire gyakori, hogy diákokkal találkozik a miniszterelnök.

A sajtófőnök hozzátette ugyanakkor, hogy "a miniszterelnök gyakran részt vesz hasonló, bensőségesebb, személyes hangvételű találkozókon, fiatalokkal, idősekkel, különböző korosztályok, csoportok, szakmák képviselőivel, hiszen politikáját és kormányzását az emberekkel való konzultációra alapozza".