Önvédelemre hivatkozik a gyilkos presszós

Vágólapra másolva!
Halálfélelme volt, ezért várta puskával a vitapartnereit az a győri presszós, aki tavaly lelőtt két embert.
Vágólapra másolva!

Beismerte, hogy lőtt, de önvédelemre hivatkozva nem tartotta magát bűnösnek elsőfokú perének szerdai kezdetekor tett nyilatkozatában a Győri Ítélőtáblán az a helyi presszós, aki tavaly áprilisban vita közben lelőtt két férfit.

Azzal kapcsolatban, hogy miért várta az őt egy előző esti kijelentése miatt elszámoltatni akarókat dupla csövű vadászpuskával az utcán, azt mondta, halálfélelme volt, fenyegetően léptek fel vele szemben, túlzottan magabiztosak voltak. Azért biztosította ki a fegyvert, mert úgy gondolta, "egy csőre töltött fegyver sokkal nagyobb biztonságot adhat" - tette hozzá a vádlott.

A későbbi első áldozat - akit akkor lőtt le, amikor közeledett hozzá - azért vonta őt felelősségre reggel telefonon, mert fülébe jutott: előző este azzal vádolta őt, hogy eltiltotta ismerőseit a családi háza aljában működtetett vendéglátóhelytől - folytatta a vádlott. Az első áldozatot - akit gyerekkora óta ismert, de kapcsolatuk évekkel ezelőtt megromlott - a környéken "félve tisztelt" emberként jellemezte.

A másodikról pedig - akit azután lőtt le, hogy már menekülni kezdett, és beugrott a kocsiba - úgy nyilatkozott, hogy "a győri alvilág zsoldos katonája" volt, aki pénzért bármire képes. Azért lőtt, mert attól tartott, a férfi fegyvert keres az autóban - magyarázta tettét. A presszós, aki a cselekmény napján őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került, hozzátette: csak fokozta az idegességét, hogy ő is megjelent a helyszínen, erre ugyanis nem számított - tette hozzá.

Megbánta, amit tett - jelentette ki, a bíró kérdésére pedig közölte, hogy ha ma hasonló helyzetbe kerülne, megpróbálna kitérni a támadás elől. A vádlott hangsúlyozta: csak el akarta riasztani a két férfit, de hangos vitájukban "patthelyzet" alakult ki, és csak azután tüzelt, hogy megfenyegették: visszajönnek, amikor nem lesz nála puska. Ezért saját és családja életét, testi épségét féltette - tette hozzá. A halálos lövésekről és az azokat megelőző percekről ellentmondóan nyilatkoztak a beidézett tanúk. Nem értettek egyet abban, hogy valóban fenyegetően lépett-e fel, ütött-e a későbbi gyilkos felé egyik áldozata, ahogy abban sem, rájuk fogta vagy csak lóbálta a vadászpuskát a férfi.
Az egyik tanú azt állította: az első lövés előtt a presszós azt mondta, "meggyilkollak benneteket", a másik előtt pedig, hogy "te sem mész el innen élve". Ám a halálos lövéseket látók-hallók egyike sem erősítette meg vallomását, többen pedig kijelentették: nem látták a helyszínen ezt a tanút.

Az előző este - az egyik áldozat által kifogásolt kijelentés elhangzásakor - a presszóban szórakozó fiatalok közül többen is arra hivatkoztak, hogy részegek voltak, nem emlékeznek a részletekre.

A Vadkan Presszó tulajdonosát a szomszédok rendes embernek ismerték a kétgyermekes családapát, azt találgatják, hogy talán megfenyegethették, mert egyikük szerint "a Lajos nagyon bepöccent". A presszó törzsvendégei szerint a Vadkan csendes, nyugodt hely volt, a gyilkosság előtti estén egy nagyobb társaság szórakozott a presszóban.