Meghalt Tocsik Márta

Tocsik Márta, 2003-ban
Vágólapra másolva!
Hosszan tartó betegség után három hete elhunyt Tocsik Márta. Az ügyvédnő a 90-es években 804 millió forintos sikerdíjáról vált ismertté, amelynek a nagy részét később vissza kellett fizetnie.
Vágólapra másolva!

Három héttel ezelőtt hosszan tartó, sok szenvedéssel teli betegség után elhunyt Tocsik Márta - erősítette meg az [origo]-nak a hírt Hidasi Gábor, Tocsik Márta ügyvédje. Már a temetését is megtartották.

Az ügyvédnőről elnevezett Tocsik-ügy 1996-ban került nyilvánosságra, amikor a Figyelő megírta, hogy az ÁPV Rt. százmilliós nagyságrendű megbízási díjért alkalmazott külső szakértőt a volt a belterületi földekért az önkormányzatoknak járó részesedés nagyságának lealkudására. Rövidesen kiderült, hogy Tocsik Mártáról van szó, aki tízszázalékos részesedést kapott abból az összegből, amelyet a helyhatóságok elengedtek, így összesen 804 millió forint sikerdíjat vett fel a vagyonkezelőtől.

Az ügy az évtized privatizációs botránya lett. Horn Gyula (MSZP) akkori miniszterelnök vizsgálatot kért az ügyben, leváltotta Suchman Tamás privatizációs minisztert. A kormány a jogsértések miatt visszavonta az ÁPV Rt. teljes igazgatóságának megbízatását, és parlamenti vizsgálóbizottság is alakult.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Tocsik Márta 2003-ban

Az 1997-ben kezdődött perben 1999. február 8-án a Fővárosi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette a csalás bűntettének és az okirat-hamisítás vétségének vádja alól Tocsik Márta jogásznőt és Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. jogi ügyvezető igazgatóságának igazgatóját. 2000 áprilisában a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, és az eljárás megismétlésére utasította a Fővárosi Bíróságot.

2002. március 18-án a Fővárosi Bíróság Tocsik Mártát hűtlen kezelés bűntette miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre és 640 millió forint vagyonelkobzásra, Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. egykori vezetőjogászát bűnsegédként 3 év 6 hónapra, Szokai Imrét, a privatizációs szervezet volt elnökét 4 év 6 hónapra ítélte első fokon.

2003. április 8-án a Legfelsőbb Bíróság másodfokon, jogerősen felmentette a csalás vádja alól Tocsik Mártát, magánokirat-hamisítás miatt viszont 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az LB Szokai Imrét, az ÁPV Rt. egykori igazgatótanácsi elnökét hanyag kezelés miatt 1 év hat hónapnyi, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, Boldvai László és Budai György első fokon hozott felmentő ítéletét az LB helyben hagyta. 2002. október 22-én a Legfelsőbb Bíróság a felperes a Legfőbb Ügyészség kezdeményezésére hozott részítéletében úgy foglalt állást, hogy bár jogszabályba nem, azonban a jó erkölcsbe ütköznek az alperes ÁPV Rt., illetve Tocsik Márta között megkötött szerződések, így azok semmisségét mondta ki.

A Fővárosi Bíróság 2007-ben első fokon úgy ítélte meg, hogy 801 millió forintot és annak 1996 óta számított kamatait vissza kell fizetnie, de a táblabíróság 2008-ban úgy határozott, hogy Tocsiknak csak nettó 578 millió forintot és annak 1996 óta számított kamatát kell az ÁPV Rt. részére megfizetnie, bruttó 80,7 millió forint jár neki az elvégzett munkája után. Ezt a döntést a Legfelsőbb Bíróság 2008. október 28-án jóváhagyta.

"Mint egy háborús bűnösről, úgy beszéltek rólam"

A hírnevét - mondta az 1997-ben adott első és utolsó interjújában a Népszavának - bárkinek szívesen átengedné. "Összehoznak fűvel, fával, meghurcolnak, megaláznak, hadjáratot folytatnak, és még csak védekezni sem tudok ellene" - mondta. A közreműködésével az állam szerinte tizenöt milliárd forintot takarított meg, ennek csak egy része után fizetett neki sikerdíjat az ÁPV Rt.- állította.

Tocsik azt mondta, egy peren kívüli egyezséghez adott tanácsokat az ÁPV Rt.-nek. "Arra kértek, hogy a javaslataimat írásban nyújtsam be. Megtettem és a végére, mint minden jó érzékű vállalkozó, odaírtam: ha ezek szerint kívánják lebonyolítani a belterületi földek megváltását, akkor az én irodám ezt a munkát a peren kívüli egyezséggel, a megtakarítandó összeg tíz százalékáért elvállalja" - mondta az interjúban. Tocsik azt mondta, a sajtóban megjelent állításokkal szemben tényleges munkát is végzett, az általa elkészített nyolc csomag együttesen mintegy 800 önkormányzatot érintett.

Tocsik azt is mondta, kapott életveszélyes fenyegetéseket is. "Rendőrség őrizte a ház bejáratát, és ha mentem valahová, követtek. Hidegebb éjszakákon forró teával, kávéval kínáltam őket, mert bár kocsiban ültek, takarékossági okokból a motort nem járathatták."

Tocsik nem érezte azt, hogy rosszat tett volna. "A munkát elvégeztem, teljesítését az ÁPV Rt. testületei elfogadták, a jutalékom kifizetésének jogosságát igazolták. Semmi közöm tehát ahhoz, hogy ezt politikai vagy bármilyen más okokból az ÁPV Rt.-ben, a pártokban, vagy másutt utólag vitatják." Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy az egész ügy végén egyedül Tocsik Márta lesz a bűnös, azt felelte: "Ahogy elnézem az irányzékot, igen."

A körülötte kialakult botrány mögött a politikát sejtette, csak azt nem tudta, hogy "kik kevertek bele, és miért pont engem?" "A sajtó, a tévé, a rádió éjjel-nappal emlegette a nevemet, mint egy háborús bűnösről, úgy beszéltek rólam. Vizsgálatok halmaza indult ellenem és fenyegetések tömkelegét kaptam. Ki az, akinél mindez nem idézett volna elő sokkos állapotot, amikor egy sima válás is idegösszeomláshoz vezethet."