Alternatív választási bizottságot alakít az ellenzék

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok már megállapodtak: a civilekből álló választási szerv nemcsak a voksolások napján kísérné figyelemmel, hogy nem sérülnek-e a demokratikus normák és a szavazópolgárok jogai, hanem a választásokig hátralévő időszakban is.
Vágólapra másolva!

Alternatív nemzeti választási bizottság létrehozásáról állapodtak meg az MSZP, a DK és az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért politikusai - közölte az Együtt 2014 szerdán. Terveik szerint a független, civil szakemberekből álló választási ellenőrző szerv a választásokig hátralévő időben a voksolással összefüggő jogi, politikai folyamat feletti civil kontrollt biztosíthatja, illetve a kormánytól (és az ellenzéki pártoktól is) független szervként őrködhet a választások tisztasága felett.

Bajnai Gordon volt kormányfő, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a negyedik alkotmánymódosítás után hívta egyeztetésre az érdemi támogatottsággal rendelkező demokratikus ellenzéki erőket - olvasható a közleményben. Az ellenzéki pártok képviselői szerint a "parlamenti többség olyan mértékben számolta fel a fékek és ellensúlyok jogállami rendszerét, ami már a választások tisztaságát, a választáson induló pártok és szervezetek közötti esélyegyenlőséget veszélyezteti".