Orbán: Sok a nehezen érthető körülmény

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén vett részt, ahol a negyedik alkotmánymódosítást magyarázta.
Vágólapra másolva!

Az Európai Néppárt egy olyan közösség, amely elutasítja a kettős mércét, és megadja a tiszteletet nemcsak a tagpártjainak, hanem az Európai Unióhoz tartozó nemzeteknek is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Strasbourgban magyar újságíróknak, miután a néppárti frakció ülésén válaszolt a néppárti EP-képviselők kérdéseire.

"Ma jó volt magyarnak lenni ebben a közegben" - fogalmazott a kormányfő, közölve: a tanácskozáson konkrét kérdések merültek fel, mert "nagyon sok a nehezen érthető és a nemzetközi sajtóban gyakran félreértelmezett körülmény". Erre példaként szamárságnak nevezte az olyan felvetéseket, amelyek szerint a magyar Alkotmánybíróság nem vizsgálhatna kétharmados törvényeket, hogy a hajléktalanokat bárki kriminalizálná akarná, illetve hogy fenyegetve lenne a magyar igazságszolgáltatás függetlensége. Kijelentette, hogy minden, ami a magyar alaptörvényben szerepel, valamely más ország gyakorlatában már ismert.

"A néppártban a mi barátaink ülnek, azok a parlamenti képviselők, akik a mi politikai családunkhoz tartoznak. A beszélgetés célja az volt, hogy egyeztessük az óráinkat" - mondta a miniszterelnök, az Európai Néppárt kötelékébe tartozó Fidesz elnöke, barátinak nevezve a tanácskozást, amelyen körülbelül húsz, alapvetően jogi természetű kérdést kapott és válaszolt meg, adott háttér-információkat.

Szavai szerint a keddi ülésen nem azokkal találkoztak, akik úgy tesznek, mintha a magyar alkotmányt támadnák, valójában viszont az fáj nekik, hogy az ő országukhoz tartozó nagy nemzetközi cégeket, bankokat megadóztatták Magyarországon, vagy hogy rezsicsökkentést hajtott végre a magyar kabinet. "Ők nem voltak részei ennek a társaságnak (...), ez egy másfajta összegyülekezés volt" - fogalmazott Orbán Viktor.

Kifejtette, hogy június végére, július elejére készül el a magyar alkotmánymódosításokról szóló összefoglaló uniós értékelés, amelyet majd akkor megtárgyal az Európai Parlament (EP) is. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy egy korábbi kezdeményezés alapján szerda délelőtt lesz egy vita az EP-ben ugyanerről a kérdésről, ám azon maga a kezdeményező sem lesz jelen, ahogyan a frakcióvezetők többsége sem, így e vita súlya csökkent. "Az érveinket a június végén, július elején esedékes EP-ülésre kell összepontosítanunk" - mondta.

Nem farolt ki a Néppárt a Fidesz mögül

Alaptalannak nevezte kedden Szájer József, a Fidesz európai parlamenti (EP-)képviselője azokat a találgatásokat, hogy - mint fogalmazott - kifarolt volna az Európai Néppárt a Fidesz mögül. A fideszes politikus azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a néppárti frakció ülésén Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt a néppárti EP-képviselők kérdéseire a szerdai - a magyar alkotmányos helyzetről tartandó - plenáris vitát megelőzően. Szájer egy vacsoraasztalnál folytatott családi beszélgetéshez hasonlította a teremben történteket.

Alapvetően a támogatás a jellemző - sommázta az elhangzottakat a néppárti frakció magyar alelnöke. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy a képviselőcsoport egy emberként állna a Fidesz mögött, hiszen nyilván vannak olyan kérdések, amelyekben nem mindenki ért egyet - fogalmazott Szájer József, aki szerint ugyanakkor mindez megerősítése annak, hogy a néppárti frakció szolidáris Magyarországgal. A Fidesz EP-delegációjának elnöke úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor nyílt és őszinte beszélgetést folytatott az EP néppárti frakciójával, amelynek tagjai a találkozón első kézből kaphattak információkat Magyarországról. Szájer József a találkozót sikeresnek értékelte.

Szájer, aki maga is bent volt a teremben a másfél órás megbeszélés alatt, arról számolt be, hogy az EP-képviselők olyan kérdéseket vetettek fel, amelyek már korábban is felmerültek a sajtóban, az Európa Tanács, az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság részéről.

Szóba került az igazságszolgáltatás kérdése, az uniós szerződés 7. cikkének alkalmazása, az Alkotmánybíróság, a sarkalatos törvények, a média, a választójog, a politikai hirdetések, az egyházak kérdése, a magas bankadók témája - sorolta a fideszes politikus a néppárti képviselőtársai által megfogalmazottakat. Szájer kiemelte, hogy abban az esetben, ha a magyar jog, a magyar jogi megoldások ütköznek az uniós joggal, akkor ezeket a kérdéseket Magyarország kész rendezni, részben már előzetes egyeztetéssel, részben az Európai Unióban bevett konfliktuskezelési megoldások, például kötelezettségszegési eljárások révén.

"De azokért a kérdésekért, amelyekben úgy érezzük, hogy igazunk van, küzdeni fogunk" - nyomatékosította az EP-képviselő. A politikus a szerdai vitával kapcsolatban - mint mondta - arra számít: a párt nevében felszólaló luxemburgi Frank Engel azt az álláspontot fogja megfogalmazni, hogy a néppárt konkrétumokról hajlandó vitázni, akár a párton belül is, de szeretnék ismerni azokat a konkrét pontokat, amelyek az Európai Bizottság vagy a többi párt szerint sértik az uniós jogot.

"Ennek hiányában nagyon nehéz általánosságban vitatkozni" - fogalmazott Szájer József. Arra az újságírói kérdésre, hogy hangzottak-e el kérdések, tanácsok a képviselők részéről, Szájer József úgy válaszolt: a néppárt EP-képviselői arra vonatkozó kérdéseket fogalmaztak meg, hogy Magyarországnak mérsékelnie kellene a konfliktusokat, és jobban el kellene magyaráznia a külvilág számára a magyarországi történéseket.

Szájer József szerint a teremben Orbán Viktor világossá tette: nem számít arra, hogy a következő hónapokban vagy akár a választásokig a konfliktusok csökkennének, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy szerinte védekezéssel nem lehet választást nyerni. "Ha valaki folyamatosan hátrál, akkor elveszíti azokat a csatákat, amelyeket vív" - vélekedett a magyar EP-képviselő.