Nyilvánosak Portik Tamás és Laborc Sándor beszélgetései

Vágólapra másolva!
Mostantól nem titkosak az egykori NBH-főigazgató és az olajszőkítési ügyek idejéből ismert, a Prisztás-gyilkosság miatt megvádolt Portik Tamás közötti beszélgetések felvételei. Laborc és Portik beszélgetéseit a titkosszolgálat rögzítette. A parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága szerint semmi nem indokolja, hogy titkosak legyenek ezek az anyagok.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosak lesznek a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója és a leszámolásos bűncselekmények megrendelésével gyanúsított egykori olajvállalkozó, Portik Tamás közötti beszélgetések lehallgatott hangfelvételei. Erről döntött kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottsága - értesült az [origo].

A bizottság két MSZP-s tartózkodás mellett egyhangúlag szavazta meg a titkosítás feloldását a hangfelvételek ügyében. Sőt azt is megszavazták, hogy a Portik-Laborc üggyel kapcsolatos nemzetbiztonsági bizottsági jegyzőkönyvek is nyilvánosak legyenek. A bizottság ugyanis már nem először foglalkozott a témával - többek között Laborc Sándort is behívta meghallgatásra korábban -, de ezt mindig zárt ülésen tette. Most ezek titkosítását is feloldották.

A hangfelvételek és a jegyzőkönyvek titokgazdája az Alkotmányvédelmi Hatóság (AVH), itt intézik majd az iratok anonimizálását, majd kiadását - mondta az [origo]-nak a Nemzetbiztonsági Bizottság egyik tagja, Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő.

A hangfelvételekkel kapcsolatos bizottsági döntés előzménye, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szakértői bizottságot kért fel, hogy vizsgálja meg, a nemzetbiztonsági és egyéb szempontokat (például a személyiségi jogok esetleges sérülését) is figyelembe véve mi hozható nyilvánosságra a felvételekből. A Gálszécsy András volt titokminiszter vezette szakértői bizottság arra jutott, hogy nincs ok ezeknek a titkosítására. A végső döntést ezután utalták a parlament nemzetbiztonsági bizottságához.

A Portik-Laborc ügyben egyébként külön vizsgálóbizottság megalakulását javasolta Mile Lajos LMP-s képviselő, de ennek megalakulása egyelőre csúszik.

A Magyar Nemzet tavaly november végén írt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója és a leszámolásos bűncselekmények megrendelésével gyanúsított olajvállalkozó 2007-ben és 2008-ban legalább két alkalommal egyeztetett egy budai nyilvános helyen. A lap információi szerint a megbeszéléseken, amelyeken hangfelvétel is készült, Laborcon és Portikon kívül még ketten vettek részt.

Prisztás-gyilkosság, Aranykéz utca

Portik Tamás egy időben a legkeresettebbnek számított a körözött magyarok listáján. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. Az NNI tavaly júliusban vette őrizetbe, és azzal gyanúsította meg, hogy felbujtóként közre működött Prisztás József vállalkozó 1996-os kivégzésében, valamint az 1998-as Aranykéz utcai robbantásos merényletben. Portikot Seres Zoltán vállalkozó 1999-ben történt meggyilkolása ügyében is felbujtóként hallgatták ki.

Portik ellen végül idén március elején nyújtott be vádiratot a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt. A tényállás szerint Portik 1994 és 2000 között F. Attilával és D. Gáborral együtt az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. A vád szerint Portik 1996-ban három ingatlan birtoklása miatt elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet szintén meghatározó alakjával Prisztás Józseffel, ezért annak érdekében, hogy végleg leszámoljon ellenlábasával, elhatározta, hogy megöleti.

Portik Tamás a cselekmény előkészítésébe és végrehajtásába bevonta testőrét, H. Istvánt és ismerősét F. Ferencet, akinek a feladata volt, hogy a bűntársaival történt előzetes egyeztetésnek megfelelően Prisztás Józsefet 1996. november 1-én a budapesti Ladik utcába (III. kerület) csalja, magának az emberölésnek a végrehajtásával pedig testőrét bízta meg. F. Ferenc 11 óra körüli időben Prisztás Józseffel együtt meg is jelent a helyszínen, ahol már várta H. István, aki fejbe lőtte az épp gépkocsijába beszállni készülő Prisztást, aki perceken belül a helyszínen életét veszítette.

A Portik-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja el.