Nem ül tovább az állam mások műtárgyain

Vágólapra másolva!
Leltárt készít a kormány azokról a műtárgyakról, amelyeket valaha valaki letétbe helyezett a múzeumokban, de nincsenek állami tulajdonban. A műtárgyakat vissza fogják szolgáltatni a jogos tulajdonosaiknak, mert azokat azért bízták az államra, hogy őrizze őket, nem pedig azért, hogy elkobozza - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Vágólapra másolva!

Jegyzéket készít a Miniszterelnökség a magyar múzeumokban vitathatatlanul nem állami tulajdonban lévő műtárgyakról, hogy visszaszolgáltassa őket a jogos tulajdonosoknak - jelentette be Lázár János kedden Keszthelyen. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azért utazott Keszthelyre, hogy átadjon a Sigray-család örököseinek 86, eddig múzeumi letétben őrzött műtárgyat.

A Miniszterelnökségen május elsején létrejön a letétbe helyezett kulturális javak titkársága, amelynek a második világháború kitörésétől a rendszerváltozásig terjedő időszakban az államra bízott javakat kell felülvizsgálnia. Lázár szerint erről Orbán Viktor miniszterelnök döntött.

A nagy nemzeti intézményeket - köztük a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát és az Iparművészeti Múzeumot - arra szólítják fel, hogy készítsenek soron kívüli leltárt azokról a letétben lévő műtárgyakról, amelyeket "azzal a szándékkal bíztak a magyar államra, hogy őrizze meg és nem azzal a szándékkal, hogy kobozza el őket". A jegyzéket, amelyen a műtárgyak beazonosíthatók lesznek, a következő 12 hónapban a titkárság elektronikus formában nyilvánossága hozza, hozzáférhetővé teszi az egész világon, és lehetőséget ad arra, hogy az örökösök visszaigényeljék a műkincseket a magyar államtól.

Lázár szerint "a múzeumok zsúfolásig tele vannak olyan tárgyakkal, amelyek nem képezik a magyar állam tulajdonát", tisztázatlan körülmények között vagy a magyar állam rossz szándékával kerültek a múzeumok kezelésébe. Az államtitkár hozzátette, tisztában van vele, hogy a muzeológusokat megosztja ez a kérdés, de Keszthellyel példát is szeretnének mutatni a megoldásra. A közeljövőben a keszthelyi kastélyba is visszakerülhetnek a a Festeticsek tárgyai.

Lázár szerint Magyarország a második világháborúban "súlyos bűnt követett el" saját állampolgáraival szemben, mert különösképpen 1944. március 19-ét követően nem volt képes megvédeni őket és az általuk rábízott javakat. Lázár János úgy fogalmazott: "bocsánatkéréssel tartozunk azon magánszemélyek, családok felé, akik abban a reményben bízták javaikat a magyar államra, hogy ezeket az állam megőrzi".

Sigray Antal letétbe helyezett műkincseinek darabjai hat magyar múzeumba kerültek, s három szolgáltatta vissza őket. Az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum több mint 200 műtárgyat őrzött mostanáig, s a 2004-2005-ös miniszteri döntések értelmében még peres eljárásokat is igénybe vettek, hogy ezek ne kerüljenek ki az állam kezéből. A leszármazottak próbapereket indítottak egy-egy tárgyért, amelyek esetében a bíróság hozott elmarasztaló döntést az állammal szemben.