Négymilliárdot fizetnek a biztosítók a hó miatt

Vágólapra másolva!
A márciusi rendkívüli téli időjárás miatt 4 milliárd forintot fizetnek ki ügyfeleiknek a biztosítók a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) összesítése szerint.
Vágólapra másolva!

A szövetség keddi közleménye szerint március második felében összesen 46 213 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a viharos időjárás miatt. A becsült kár 3,95 milliárd forintot tesz ki. A biztosítók a károk több mint felét már rendezték. A káresemények 95 százaléka a lakosságot érintette, 5 százalék volt a vállalkozásokhoz köthető, illetve ipari létesítményekben keletkezett kár. A teljes kárösszeg kétharmada köthető a lakásbiztosítási üzletághoz, egyharmada az ipari és vállalati vagyonbiztosítások körébe sorolható.

A március 15-i hosszú hétvégén, illetve húsvétkor tapasztalt extrém időjárás az elmúlt évekhez képest jelentősen több kárt okozott. Van olyan biztosító, ahol a kárbejelentések száma meghaladta az ilyenkor szokásos esetek tízszeresét.

A káresemények negyedét tették ki a tetőbeázások, de jelentős volt az évnek ebben a szakában már szokatlannak számító hónyomásból eredő esetek száma is. Emellett sok kárt okozott - jellemzően a keleti országrészben - az áramszolgáltatás kimaradása, illetve az emiatt bekövetkező élelmiszerromlás.

A legtöbb esetet Veszprém, Pest, Fejér, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Hajdú-Bihar megyéből jelezték, de kiemelkedően sok káresemény történt Zalában, Győr-Sopron, illetve Vas megyében is. A nagyobb városok közül Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Hajdúböszörmény, Győr és Zalaegerszeg, illetve a kisebb települések közül Gávavencsellő, Tordas, Balkány, Búj és Hodász a leginkább érintett a MABISZ adatai szerint.