Irakban sincs olyan nyomás, mint itthon

Vágólapra másolva!
Magánlevele miatt támadnak egy osztrák riportert.
Vágólapra másolva!

Az NDR német közszolgálati televízió egyik regionális adásában ismét a magyar médiahelyzettel foglalkoztak - írja az Index.hu. Az adásban bemutatták Ernst Gelegst, aki 13 éve tudósít Magyarországról, és állítása szerint Irakban, Észak-Írországban és Szíriában sem próbáltak rá olyan nyomást gyakorolni, mint nálunk. A riportert a bécsi magyar nagykövet azért panaszolta be a főnökénél, mert magán e-mailjeiben azt írta, hogy "üdvözlet Orbán-földről". Gelegs szerint a leveleit ausztriai magyarok vagy Magyarországon élő osztrákok küldhették el a bécsi magyar nagykövetnek.

A műsorban ezután megszólal Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium államtitkára, aki szerint sosem kérdőjelezték meg tudósítók véleményét, legfeljebb amiatt fogalmaztak meg kritikát, ha egy vélemény túl durva volt.

A magyar nagykövetség többször hívta beszélgetésre a német NDR csatorna vezetőit, és több alkalommal levélben tiltakozott a tudósításaik ellen. A berlini magyar nagykövet szerint többször kifogásolták a csatorna tudósításait, mert azok sértő hangneműek, és szerinte ténybeli tévedéseket is tartalmaznak. A műsorban megszólalt a bécsi magyar nagykövet is, aki szerint sokszor hiányolják, hogy a tudósításokból kimarad a magyar kormány álláspontja, és szeretnék, ha az igazságnak megfelelően tudósítanának Magyarországról.