Május közepéig lesznek árvizek

Vágólapra másolva!
Több folyó apad, de nemsokára jön az olvadás a hegyekben, így kezdődik az áradás a Dunán, a Dráván és a Murán is. A vízügyi szakemberek május közepéig tartó védekezésre készülnek.
Vágólapra másolva!

Nagyjából május közepéig tartó árvízi védekezésre készülnek a hatóságok - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a kormányszóvivői sajtótájékoztatón csütörtökön.

A főigazgató szerint a Körösök apadnak, de ezzel táplálják a Tisza áradását. A Tiszán a következő napokban várhatóan emelni is kell a készültséget, és számításaik szerint 8-10 napig harmadfokú készültség lesz a folyónál. Emellett a napokon belül várható olvadás miatt a Duna, a Dráva és a Mura áradása miatt is védelmi intézkedésekre lesz szükség.

Az árvíz miatt országosan jelenleg összesen 2209 kilométeren van érvényben valamilyen fokozatú készültség. Emellett belvíz borít csaknem 200 ezer hektárnyi területet, amelyből 86 ezer hektár vetés vagy szántó.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtöki összesítése szerint a folyók többségén nem változtak az árvízvédelmi készültségi fokozatok, és a belvíz is ugyanakkora területet borít, mint tegnap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint északon többnyire erősen felhős idő ígérkezik, délen azonban szakadozottabb lesz a felhőzet. Sokfelé valószínű eső, zápor.

A ma reggeli adatok szerint összesen 465 kilométeren - Tisza, Zagyva, Berettyó felső szakasza és Maros, Rába, Zala - elsőfokú készültség van. További 1225 kilométer hosszon - Tisza, Kraszna, Lónyay-főcsatorna, Bodrog, Fekete-, Fehér-, Hármas-Körös - másodfokú a készültség, 536 kilométeren pedig - Kraszna, Takta, Hortobágy-Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös - a legmagasabb, harmadfokú van érvényben.

Az elmúlt órákban nem változott a belvízi helyzet, az elöntött területek nagysága megegyezik a tegnap késő délutánival, most is 205 ezer hektár földet borít víz, 12 vízügyi igazgatóság területén 13 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú, 24 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

Három megye négy településén árvízi, tíz megye 71 településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A kialakult helyzet miatt három megyében összesen hat utat tartanak zárva.