Külföldi jogászokkal nézeti át az alaptörvényt a kormány

Vágólapra másolva!
Nemzetközi jogi szakvéleményt készíttet a kormány, válaszul a politikáját, az alkotmányozást és egyes törvényeket bíráló külföldi megnyilvánulásokra - olvasható a csütörtöki Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

A lapot arról tájékoztatta a Külügyminisztérium, hogy nemzetközileg elismert alkotmányjogászokat kért fel, hogy formáljanak véleményt az alaptörvény negyedik módosításáról, illetve az ahhoz kapcsolódó törvények tartalmáról.

A cél az, hogy egy olyan "külföldi szemmel" készülő, mélyreható elemzés, jogi szakvélemény készüljön, amelyet a későbbiekben fel lehet használni akár a törvényalkotás során is. A szakvéleményt a véglegesítést követően közzéteszi a minisztérium.

Martonyi János külügyminiszter korábban felkérte az Európa Tanács velencei bizottságát is arra, hogy adjon hivatalos véleményt az alaptörvény negyedik módosításáról. A Külügy szerint a két felkérés között - a megrendelőn kívül - nincs kapcsolat.

A Népszabadság szerint az anyag elkészítését Trócsányi László korábbi alkotmánybíró, jelenlegi párizsi nagykövet végzi, akit Orán Viktor miniszterelnök is nagyra értékel, és akinek jó kapcsolatai vannak elsősorban francia nemzetközui jog szaktekintélye között.

Jelenleg két hivatalos jelentés is készül Európában a magyar alkotmányos rendszer változásaival kapcsolatban. Az egyik elkészítését az Európai Parlament szavazta meg, és várhatóan nyárra készül el, a másik pedig az Európai Bizottság felkérésére készül, és kifejezetten a negyedik alkotmánymódosítással foglalkozik. Utóbbiról várhatóan már a jövő szerdai (április 17-ei) EP-vitán is szó lehet, és a Magyar Nemzet szerint még az is lehet, hogy maga Orbán Viktor utazik majd Strasbourgba, hogy az alkotmánymódosítás mellett érveljen.