Sáros földbe nem temetünk

Vágólapra másolva!
Dupla temetése lehet annak, akitől mostanában vesznek végső búcsút Szegeden, mert a magas talajvíz miatt először nem a földbe, hanem szarkofágba helyezik a koporsókat, a szertartást pedig megismétlik, amikor már nem sáros a talaj két méter mélységben. Az önkormányzat szerint - időjárástól függően - majdnem minden évben előfordul ez a probléma, amit a helyi temetők már rutinszerűen kezelnek.
Vágólapra másolva!

"Már kezd megszokott lenni" - mondta a belvíz miatt leállított koporsós temetésről egy szegedi temetkezési vállalkozó. Szerinte az elmúlt években is volt már példa ilyenre a csapadék miatt, amit tetéz, hogy Szeged folyóparti város. A temetkezési vállalkozó szerint a legtöbben a hamvasztásos temetést választják, őket pedig nem érinti a belvízi helyzet. A koporsós temetkezést manapság inkább idősebb emberek választják, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz. "Nekik problémát okoz a belvíz" - mondta.

Körülbelül csak az emberek 20 százaléka választja a koporsós temetést Szegeden - mondta Balogi Dániel, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a belvíz valóban nagyon magas az utóbbi 2-3 hétben, ezért a temetők bizonyos parcelláiban szünetel a koporsós temetés. A helyzetet már évek óta úgy kezelik, hogy először egy betonszarkofágba helyezik el a koporsót, és - kérés szerint - ennél tartják meg a szertartást, majd pedig amikor csökken a talajvíz szintje, újra megismétlik, általában szűk családi körben, a végső búcsút.

"Tudják már az emberek, hogy mi ilyenkor a szokásos eljárás, de van olyan is, aki azt kéri, hogy halasszák el a ravatalozást, és inkább kivárja azt az időszakot, amely alkalmasabb a végső búcsúztatásra" - mondta az igazgató, azzal együtt, hogy ilyenkor csak tárolják a szarkofágban a holttestet. A temetőben egyébként folyamatosan végeznek próbafúrásokat, ezek során döntik el, hogy alkalmas-e a talaj a temetésre: "ha két méternél feljebb van a talajvíz, akkor mi már nem temetünk, hiszen kegyeleti okok miatt nem lehet sáros földbe temetni" - mondta.

Szegeden jelenleg kilenc temető működik, amelyből négyet tart fenn az önkormányzati tulajdonú Szegedi Testamentum Temetkezési Kft., a többit pedig az egyházak. A magyarországi református egyház kommunikációs szolgálata szerint a szegedi temetőjüket ez a probléma nem érinti, így a szertartások rendben zajlanak.