Agyba-főbe verték a rendőrök az elkapott izsáki férfit

Vallatás közben meghalt egy orgoványi férfi, bántalmazás, a Stazi vallatóközpontja Berlinben
Vágólapra másolva!
Két rendőr hétfőn halálra vert egy gyanúsítottat Izsákon. Az izsáki férfit azért kapták el, mert a gyanú szerint ellopott egy motoros fűrészt. A két rendőrt őrizetbe vették, az ügyészség halált okozó testi sértés és kényszervallatás miatt kezdett nyomozást. Papp Károly országos főkapitány azt mondta, elfogadhatatlan, hogy jogállamban így érjen véget egy kihallgatás.
Vágólapra másolva!

Papp Károly, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetője megerősítette, hogy rendőri intézkedés hatására halt meg az a 47 éves férfi, aki ellen hétfőn intézkedtek rendőrök. Papp elmondta: "az áldozat ellen a Bács-Kiskun megyei Orgoványon 17.30-kor kezdtek el intézkedni a rendőrök", mert egy motorfűrész ellopásával gyanúsították meg.

Forrás: AFP/John MacDougall
Forrás: AFP/John MacDougall

A főkapitány csak annyit mondott a sajtótájékoztatóján, hogy a kiskőrösi rendőrségre 20.40-kor érkezett meg egy jelentés az izsáki rendőrőrsről, amely szerint a férfi meghalt, de a nyomozásra való tekintettel nem mondott többet annál, hogy mi történt a két időpont között.

Az ügyben a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség rendelt el nyomozást halált okozó testi sértés és kényszervallatás megalapozott gyanújával két izsáki rendőr ellen, akik azóta már nem rendőrök - jelentette be Papp sajtótájékoztatója után Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Fazekas az esetről csak annyit mondott el, hogy a nyomozást először csak halált okozó testi sértés miatt rendelték el. "Valaki rosszul lett a rendőrőrsön, ezért mentőt hívtak, nem sokkal később derült ki, hogy a halálnak köze van a vallatáshoz" - mondta, de a történtekről a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el többet. Újságírói kérdésre azt még elmondta, hogy nem egyszeri, hanem folyamatos bántalmazás történt.

Az áldozat román állampolgár, de volt magyarországi tartózkodási engedélye, és Izsákon lakott - mondta Fazekas. Az ügyészség kezdeményezte a két gyanúsított előzetes letartóztatását. A két bűncselekmény halmazati bűncselekménynek számít, és 2-12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A nyomozás még kezdeti szakaszban van, szakértőket hallgatnak meg - mondta Fazekas Géza, de arról nem beszélt, hogy kihallgatták-e már a két gyanúsítottat.

Már nem rendőrök

Papp részvétét nyilvánította az elhunyt családtagjainak, és azt mondta, a két intézkedő rendőr szolgálati viszonyát megszüntették, az izsáki rendőrőrs parancsnokát és a kiskőrösi rendőrség vezetőjét indoklás nélkül felmentették. "Elfogadhatatlan, megengedhetetlen és tűrhetetlen, hogy jogállamban egy rendőrségi intézkedés így fejeződjön be" - mondta Papp.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője korábban elmondta, a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetője 2013. április 9-én két rendőr hivatásos szolgálati viszonyát azonnali hatállyal megszüntette. Az ügyben az eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség rendelkezik. Gyugyi Csilla, a megyei főügyészség szóvivője közölte, hogy a két rendőrt őrizetbe vették, egyrészt azért, mert a bűncselekmény olyan tárgyi súlyú, hogy szökésüktől lehet tartani, másrészt pedig azért, mert szabadlábon védekezve esetleg veszélyeztetnék a nyomozás sikerét - mondta a szóvivő.

Korábbi kényszerintézkedések

Az elmúlt években többször is elítéltek rendőröket kényszervallatás miatt. Két gyöngyösi rendőr tavaly decemberben kapott felfüggesztett börtönt, miután 2009-ben két olyan kihallgatáson is részt vett, amelyeken bántalmaztak gyanúsítottakat. Az egyik férfit például, akit az M3-as autópálya parkolóiban elkövetett keréklopások miatt akartak rábírni arra, hogy ismerje el bűnrészességét, kézzel, műanyag csővel alaposan elverték, ennek több nyoma is maradt. A talpát is ütötték a csővel, utána eltartott egy darabig, amíg felgyógyult.

Egy 36 éves somogyi rendőrt 2010-ben 125 ezer forint pénzbírságra ítélt a bíróság, aki ugyan fizikailag nem bántalmazta a kihallgatottját, de úgy akart beismerő vallomásra bírni egy építési vállalkozót, hogy közölte vele, ha nem ismeri be a bűncselekményt, akkor adóhatósági ellenőrzést kezdeményeztet ellene.

Három Tolna megyei rendőr szintén felfüggesztettet kapott, amiért 2009-ben egy 17 éves fiút és 19 éves bátyját bántalmazták. Az idősebb fiút gyanúsították meg azzal, hogy három hónappal azelőtt ellopott egy huszonnégyezer forint értékű mobiltelefont, a tanúként kihallgatott egy pofont kapott, a gyanúsítottat mindhárman bántalmazták: arcon ütötték, és egy szekrénynek lökték.

2008-ban két tamási rendőrt felfüggesztett szabadságvesztéssel, egyet pedig pénzbüntetéssel sújtott a bíróság. A nyomozók egy lopással gyanúsított férfit hallgattak ki, aki bár elismerte, hogy tippet adott a bűncselekményhez, annak elkövetését tagadta. A gyanúsítottat több mint egy hónappal később bevitték a kapitányságra, és ott bántalmazással és fenyegetéssel beismerő vallomásra kényszerítették.

A 2006 októberi tüntetések idején alkalmazott kényszerintézkedések miatt szintén több - többségében az akkori Rebisz kötelékébe tartozó - rendőr ellen indult eljárás.

A múlt évtized elején is többször ítélt el a bíróság kényszerintézkedő rendőröket. 2001 tavaszán négy rendőr hallgatott ki fiatalkorúakat és egy gyereket a szülők tudta nélkül, a kihallgatáson fenyegetéssel és veréssel hamis beismerő vallomást kényszerítettek ki tőlük. 2002-ben azért ítéltek el négy rendőrt, mert egy gyanúsítottat úgy próbáltak rávenni beismerő vallomásra, hogy a bilincs szíját a nyaka köré tekerték, egy székhez kötötték, a fejére nejlonzacskót húztak, és műanyag csővel, bottal ütötték a fejét, a hátát és a lábát.