Szeged felé tart az árhullám a Tiszán

Vágólapra másolva!
Másodfokú készültséget rendeltek el a Tisza alsó szakaszán. Szegeden egyelőre még elsőfokú a készültség. A katasztrófavédők újabb esőkre és ismét duzzadó vizekre készülnek, 2400 kilométeren árvízi, 200 ezer hektáron belvízi védekezés van.
Vágólapra másolva!

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza alsó, a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszán, a folyón Szeged térségében elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés – közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Az igazgatóság területén 78 kilométeren elsőfokú, 153,5 kilométeren másodfokú, 21,1 kilométeren – a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az árvízi védekezésben csaknem háromszázan vesznek részt. A Hármas-Körös tetőzése Szarvas térségében várhatóan már szerdán megtörténik, a Maros apad, az Alsó-Tiszán pedig a vízszintemelkedés intenzitása lelassult – tudatta a szakember.

A Zagyva Jászberénynél - további légifotók a belvízről és az árhullámról a képre kattintva! Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

Az igazgatóság illetékességi területén a belvízzel borított területek nagysága néhány száz hektárral, 39 300 hektárra csökkent. Egy belvízvédelmi szakaszon harmadfokú, öt helyen másodfokú, két szakaszon pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés.

Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másodfokú, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések kedden 4,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A belvízi védekezésben az igazgatóság több mint négyszáz munkatársa vett részt.

A levegőből mérik fel az ártereket Zalában

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság felkérésére a levegőből, úgynevezett távérzékeléssel mérik fel az áradó folyókat, az ártereket Zalában a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakértői - közölte az intézmény kutatási rektorhelyettese, Bíró Tibor. Az intézményben működik az ENSZ 12 regionális távérzékelési hivatalának egyike, így a legmodernebb légi és műholdas vizsgálati módszerek, kamerák és szenzorok állnak a rendelkezésükre.

A regionális ENSZ hivatalnak éppen az árvízi helyzetek felmérése és térképezése az egyik legfontosabb feladata. A módszereket elsősorban a fejlődő országokban alkalmazzák, ám ebben az esetben Magyarországon vetik be. A felmérés nemcsak operatív, hanem megelőzési célokat is szolgál. A repülőgépbe szerelt lézeres berendezés rendkívül nagy részletességgel (250 ezer impulzus másodpercenként) méri fel az áradó víz útvonalát meghatározó terepfelszínt.

Az úgynevezett orthokamerával infraközeli felvételeket is előállítanak, melyek kifejezetten a vízzel borított területek felmérésére alkalmasak. A légi felméréssel a kritikus töltésszakaszokat jelző szivárgó, valamint fakadó vizek helyzete is megállapítható.

Újabb esők miatt emelkedhetnek a vízszintek

A tegnapi jó időnek köszönhetően minimálisan csökkent az országban belvízzel elöntött területek nagysága, de még mindig jócskán több mint kétszázezer hektár áll víz alatt - közölte szerdán reggeli összesítőjében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Számos folyón az árvízvédelmi készültség legmagasabb fokozatát tartják érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mai napon szinte mindenhol lehet csapadék, helyenként, főleg délen és délnyugaton akár zivatar is kialakulhat.

A reggeli adatok szerint a magyarországi folyószakaszokon több mint kétezer-négyszáz kilométeren volt valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség, 1074 kilométer hosszon – Tisza, Sajó, Túr, Zagyva, Berettyó felső szakasza és Maros, Rába, Zala – elsőfokú, 737 kilométer hosszon – Tisza, Lónyay főcsatorna, Bodrog, Kraszna és Hármas-Körös torkolati szakasza – másodfokú, 591 kilométer hosszon – Kraszna, Takta, Hortobágy-Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös – pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Egy megye két településén árvízi, tizenegy megye 77 településén belvízi védekezés zajlik. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 212 ezer hektár, 12 vízügyi igazgatóság területén 12 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú és 25 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

A belvíz miatt kilenc, löszfalomlás miatt pedig öt embert kellett az ország különböző pontjain kitelepíteni. A kialakult helyzet miatt három megye hét útját tartják zárva.

Éjfél óta már csak másodfokú készültség van érvényben a Fehér- és a Fekete-Körösön, a többi folyón, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas–, a Kettős- és a Sebes-Körösön fenntartották a legmagasabb fokozatot.