Majdnem kétezer gyereknek nem jutott még hely

Vágólapra másolva!
A még nem végleges adatok szerint a tavalyinál nagyjából 3500-zal több gyereket írattak be az idén a szülők az általános iskolába, 1882 gyereknek pedig egyelőre egyáltalán nem találtak még helyet. Az intézményfenntartó vezetője azt ígéri, hogy senki nem marad ki az iskolából. Új osztályok indításával, osztálylétszám-emeléssel oldanák meg a helyzetet.
Vágólapra másolva!

1882 olyan gyerekről adtak számot eddig a tankerületek vezetői, akinek a körzeten belüli elhelyezése még nincs megoldva - számolt be a hét eleji általános iskolai beiratkozás eddig feldolgozott adatairól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke.

Marekné Pintér Aranka ugyanakkor ígéretet tett, hogy a kötelező körzeten belül minden tanköteles korú gyerek általános iskolai elhelyezéséről gondoskodni fog a Klik.

A tavalyi 84 101-el szemben az idei adatok szerint egyébként 87 882 gyermeket írattak be általános iskolába, két tankerület adatai ugyanakkor még hiányoznak.

A túljelentkezés döntően Budapest XI., XII., XIV. és XVIII. kerületét, valamint Dunakeszi és Budakeszi városát, illetve egy-egy iskolával Székesfehérvárt, Kecskemétet, Pécset és Baját érinti az elnök beszámolója szerint, de a még feldolgozatlan kerületek egyike, a fővárosi XIII. kerület is érintett lehet a túljelentkezésben.

A következő tanévben 3653 osztály indul az országban, a hatályos jogszabályok szerinti 27 tanulóval számolva. Van olyan szülő, aki öt-hat helyre is beíratta gyermekét, ezt most tekintik át, ezután a központ elnökének reményei szerint az 1882-es szám tovább csökkenhet. Részletes adatokat későbbre ígért Marekné Pintér Aranka.

Arról, hogy a problémát a korábbi, 32 tanulós osztálylétszám visszaállításával oldanák meg, a Klik elnöke azt mondta: információi szerint a parlament előtt van az a törvénymódosítás, amely ezt a kérdést kezelheti. A fenntartó egyébként - oktatásszervezési okok miatt - eddig is eltérhetett 20 százalékkal az átlaglétszámtól - tette hozzá.

Az elnök megítélése szerint a problémát alapvetően új osztályok indításával kell megoldani. Azt, hogy hány új osztály indul, a "gyorsadatok" alapján határozzák majd meg, de ígérete szerint arra mindenhol törekednek, hogy egy-két új osztály elindulhasson. Ehhez nem mindenhol kell új tanár.

Marekné Pintér Aranka március 28-án az MTI-nek azt mondta: elsősorban a fővárosból és az agglomerációból érkezett jelzés, hogy problémát okoz az általános iskolákban a túljelentkezés, nincs elegendő hely. Ennek oka , hogy sok szülő szívesen tartotta vissza gyermekét hétéves koráig az óvodában, de új törvény szerint hatéves korra tette az iskolakötelezettségét kezdetét.

Az államtitkárság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a tankötelesség szabályainak változása nem okoz kezelhetetlen növekedést az első osztályosok számában. A köznevelés rendszere mintegy 120 ezer tanuló befogadására már most képes.

Az [origo] tapasztalatai szerint ugyanakkor több, főleg nagyvárosi általános iskolában igenis gondot okoz, hogy szeptembertől sokkal több elsős kezd iskolába járni, mint a korábbi években. Körképünk szerint van olyan igazgató, aki a gondnoki lakás átalakításával új tantermet alakít ki, máshol sorsolnak, hogy ki iratkozhat be.