A legtöbb folyón már levonulóban az ár

Vágólapra másolva!
A hétfői tavaszi napsütés sokat segített az árvízi és a belvízi helyzeten is. A hazai folyók legnagyobb részén az árhullám már az alsó szakaszokon jár, a Hortobágy-Berettyó és néhány másik folyó kivételével a legtöbb helyen már apad a víz. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság még 2402 kilométer töltésen védekezik az árvíz, 212 ezer hektáron a belvíz ellen.
Vágólapra másolva!

Kedden erősen felhős égre, szórványos záporokra, a hét második felében az ország területének hatvan százalékán jelentős mennyiségű csapadékra számít az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az OVF összesítése szerint jelenleg 2402 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Harmadfokú védekezés összesen 591 kilométeren van érvényben: a Kraszna alsó szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, a Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körösön.

Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjének külföldi területein nem esett az eső, és hazai területen is csak elszórtan volt csapadék, emiatt folytatódott az árhullám levonulása. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 14-16 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, vagyis folytatódni fog az árhullám levonulása.

Az ország nyugati és középső területein már mindenhol apadás jellemző. A keleti területeken pedig jellemzően az alsó szakaszaikon áradnak a folyóink.

A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon van még jelentősebb árhullám, mindkettőnél a vízfolyások alsó szakaszán tart a tetőzés. A Kaposnál a jelentős völgyi elöntés és tározódás (Kurd térségében) miatt nagyon lassú az apadás üteme. A Tisza Záhony alatti szakaszain áradás, felette lassú apadás tapasztalható. Várható, hogy Szolnok térségében rövidesen a másodfokú riasztás fölé emelkedik a folyó szintje, míg Tokaj alatt a hét közepéig több helyen is eléri a harmadfokot.

A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán továbbra is árad, mindenhol harmadfokú készültség van érvényben. A Körösök - a csatlakozó Berettyóval kiegészített - vízrendszerében minden vízfolyáson jelentős árhullám vonul le. A Hármas-körös kivételével mindenhol apadás tapasztalható. A Sebes-Körös harmadfokú árhulláma Körösladánynál a reggeli órákban tetőzött. A Fekete-Körösön, a Fehér-Körösön és a Kettős-Körösön folyatódik az apadás, de továbbra is harmadfokú készültségi szinteket tartanak fenn. A Hármas-Körös folyamatosan árad.

A Tisza fokozódó visszaduzzasztó hatása miatt a szarvasi vízmércén az eddig észlelt harmadik legmagasabb tetőzés kialakulása (2006: 986 cm; 1970: 954 cm) várható csütörtökön, 870 cm-es előrejelzés alapján.

Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2740 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 74,3 millió Ft volt.

A Balaton vízállása 113 centiméter, a Velencei-tó 160 centiméteres, a vízszint egy-két centit emelkedett tegnap óta.

A hétfői napsütéses idő kedvezett a belvízhelyzetnek, de a felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.

Az OVF szerint a kedvező időjárás és a védekezés következtében 212 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 101 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, de Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben is 20 ezer hektár fölött van az elöntés. A legmagasabb, harmadfokú készültséget a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje miatt, a Zala és a Kis-Balaton mentén, valamint az Alföld középső és déli területein kellett elrendelni.