Ennyi volt a fiatalság? A haj elvesztésének lélektana

a haj elvesztésének lélektana
Vágólapra másolva!
Nem könnyű feldolgozni, ha az ember homloka egyszer csak nyúlni kezd. Főleg akkor nem, ha az ember még nincs harminc, sűrű hajú rocker vagy csak egyszerűen szorosan az énképéhez tartozik a haja. Van, aki meggyőzi magát arról, hogy nem is kopaszodik, sokan hajbeültetésre járnak, a többség viszont leborotválja az egyre gyérebb hajkoronát. Pedig azt sem tudjuk, hogy mikortól számít valaki kopasznak.
Vágólapra másolva!

Volt idő, amikor Pumuklinak becéztek, aztán a Bakáts téren egy nap kétszer is rám kiabáltak, hogy "mit nézel, hajas baba geci?!" (miután próbáltam szúrósan visszanézni a barátnőmet ért durva stírölésre), szóval a szőkés-barnás, könnyedén hullámzó hajam érezhetően fontos reprezentánsa a személyiségemnek. Bár én nem a hajammal azonosítom magam, a külvilág kócos fiúnak tekint, ami végül is nem meglepő, mivel nem szoktam fésülködni, és utálom ha a fejemre lapul a hajam. Pár hónappal ezelőttig semmi jele nem volt annak, hogy bármi megboríthatná ezt az esztétikailag és fizikailag is tökéletes rendszert.

Aztán valamikor 2012 őszén felébredt bennem a gyanú, és fürkészve néztem reggelente a tükörbe, éreztem, hogy valami nem stimmel. Sosem tettem vonalzót a hajam és a homlokom találkozásához, nem volt viszonyítási alapom, de két hónap alatt világossá vált, hogy a homlokom két oldalán kezd kipusztulni a fejszőrzet, ahogy szőnyegbombázás után a virágzó rét is kopár pusztává változik. Ráadásul a hajszálaim között megláttam egy olyan anyajegyet, amellyel eddig nem találkoztam. Azóta viszont majdnem mindennap farkasszemet nézünk a fürdőszobában, centi nélkül, a szemmérték állandó kétkedésére hagyatkozva.

Egy darabig még csalhat a látszat Fotó: Magócsi Márton [origo]

Kollégáim a reggeli értekezleten a szemembe röhögtek, amikor meghallották, hogy azért akarok cikket írni a kopaszodásról, mert engem is utolért. "Te? Na ne viccelj már, mutasd a homlokod! Hát... egy picit talán tényleg igen" - jött az újabb arculcsapás, ami azért fájt különösen, mert én pontosan tudom, hogy mennyi hajam volt fél éve. Olyan ez, mint amikor egy Ferrari után be kell ülni egy BMW-be. Pláne, ha tudod, hogy a BMW-ből hamarosan Renault Twingo lesz, de persze reménykedhetsz, hogy néhány év múlva menő lesz a kicsi Twingo, viszont ebben bízni annyira szomorú, mint azt remélni, hogy majd magától visszanő a hajad!

Pedig a fiatalkori kopaszodás felfedezése egy olyan pillanat, amikor a hirtelen megzuhanást reménykedés váltja fel. "Eleinte nem nagyon akarják elfogadni, hogy kopaszodnak, próbálkoznak a régi frizurákkal, aztán előbb-utóbb mindenki a rövidnél köt ki" - mondta Magony Ildikó, a Csengery utcában található Stop férfi fodrászat frizőre. "A hajhullás kezdetét kevesen viselik könnyedén, de hát valljuk be, azért jobb a hajasak táborába tartozni" - legalábbis Magony szerint, a hajukat hullató fiatal férfitársaim viszont vegyes érzelmekkel számolnak be a hajhullásról. Van, aki még mindig győzködi magát arról, hogy nem is kopaszodik, más meg élvezi, hogy irigykednek a sérójára.

Rövid hajjal jobban lehet csajozni

Magócsi Mártonnak, az [origo] fotórovat-vezetőjének 16 éves kora óta hosszú haja volt, aztán egyszer csak észrevette, hogy kezd megritkulni. "Egy ideig öntagadásban voltam, hogy á, nem is. Ez az állapot talán hosszabb ideig tartott a kelleténél, két-három év múlva vágattam le a hajam, pedig a végén már elég hülyén nézett ki" - emlékezett vissza erre a nehéz időszakra. Persze bőven megvan a magyarázata, hogy miért vált meg olyan nehezen az egyre kevésbé ékes hajkoronájától: "hozzátartozott az akkori énképemhez, rocker voltam, kellett a haj!"

Hiúsági hajvágás Fotó: Fatih Gökgöz

Bár nehezen vált meg identitása egyik alappillérétől, a súlyos döntés meghozta az eredményét: "miután átesetem a hiúsági hajvágáson, teljesen felpörgött a csajozás. Azóta nem hiányzik a hajam, nem vagyok szomorú miatta, 33 évesen egyébként sem biztos, hogy hosszú hajjal kellene járkálnom" - vonta le a konklúziót, és most már jót szokott nevetni azon, amikor a fodrásznál megkérdezik tőle, hogy milyen vágást kér. "Hát mégis, milyen vágást kérnék?" - tette fel a költői kérdést.

Pedig a kopaszság nem feltétlenül jelent egyensérót, legalábbis a 27 éves András szerint. "Mindenki máshogy szereti hordani, ha nincs haja, én a teljes letolás híve vagyok, praktikusan borotválkozással is egybekötöm" - mondta. Az ő feje nyolc éve ilyen (szinte kopasz), sokszor dicsérték már, hogy milyen jól áll neki. "Azok az ismerőseim pedig kifejezetten irigykednek, akik küszködnek a ritkuló hajukkal, de nem tudják leborotválni, mert hülye fejformájuk van. Elsőre én is nagyon furcsán éreztem magam kopaszon, mivel hosszú göndör hajam volt, de hamar hozzá lehet szokni" - mesélte elégedetten.

András azok közé tartozik, akik azt gondolják, hogy a hajhullás főleg genetikusan örökölt tulajdonság, ezért felesleges küzdeni ellene. "Kb. tízéves korom óta tudom, hogy kopasz leszek, apukám is kopasz, nekem 17 évesen kezdett hullani a hajam. Nem próbáltam meg küzdeni ellene, anyukám egyszer vett egy hajszeszt, amelyből fel is kentem a fejemre, de annyira büdös és undorító volt, hogy nem használtam többet" - mesélt kopaszságának egyik hajtűkanyarjáról.

Nógrádi Attila, az [origo] autórovatának vezetője sem omlott össze, amikor felfedezte magán, hogy bizony kopaszodik. "Azt hiszem, négy éve tűnt fel egy Balaton Soundon, hogy mindenki feltűnően fiatalabbnak néz ki nálam, pedig én sem vagyok öreg" - elevenítette fel a nem is olyan távoli emléket. "Elsőre kellemetlen volt látni, hogy a homlokom megindult a seggem felé. Ennyi volt a fiatalság?" - kérdezte magában Attila, aki aztán gyorsan elfogadta, hogy ilyen az élet, kár lenne tenni ellene. "A hajbeültetés nagyon gáz, nem fogok elszekeresimrésedni vagy elberlusconisodni. Különben is, ahogy szoktam mondani, egy férfi kopaszon és sörhassal is lehet szexi" - summázta Attila, hogy miért hagyják hidegen a válláról lepattanó kihullott hajszálak.

Ilyen az élet, kár lenne tenni ellene Fotó: Magócsi Márton [origo]

Meggyőzte magát, hogy mégsem kopaszodik

A fent megszólalókhoz képest sokan nem veszik ilyen könnyedén a hajproblémát. "19-20 éves koromban kezdtem kopaszodni, nem egy hirtelen felismerés volt, hanem fokozatosan szembesültem vele. Eleinte bizonytalankodtam, hogy ez most mi is igazából, és még most sem vagyok meggyőzve róla, hogy kopaszodom" - vezetett be a dilemmáiba a 28 éves Szergej.

"Elég szarul éltem meg, és rá is paráztam, mondjuk elég hangulatfüggő, hogy látom épp a helyzetet" - mondta Szergej. Azért nem ütötte ki annyira a felismerés, mert sosem volt "extra, mondjuk derékig érő raszta" haja. "De azért voltak olyan flesseim, hogy milyen jó csávó lennék ötvenévesen, csak hát addigra kihullik az összes hajam. Nyomasztó érzés ez, nem is a jelenre, hanem inkább a jövőre vonatkozó félelem" - mesélte. Arra a kérdésre, hogy próbált-e valamit tenni a kopaszodás ellen, nevetve azt mondta: "próbáltam valamit azért, egyrészt meggyőzni magamat, hogy mégsem kopaszodom. Azt hiszem, ez mostanra sikerült is. Apám 60 éves, ritka a haja, de még most sem mondanám rá, hogy kopasz, csak kevesebb a haja".

Ezenkívül Szergej kapott "egy spéci" sampont a nővérétől, amelyet használt egy ideig, meg sűrűbben vágta le rövidre a haját, hátha. "Részben azért vágtam le, hogy erősödjön, részben a lelki megtisztulás miatt. Mindig bennem van, hogy a hajvágással küzdök a kopaszodás ellen, az már kevésbé, hogy felkészüljek a kopasz időkre" - mondta, de arra is odafigyelt, hogy ne menjen vizes hajjal az utcára. Komolyabb lépésre nem szánta el magát, bár "nagyon kétségbeesett pillanatokban érdeklődéssel néztem, ha hajbeültetésről vagy lézeres kezelésről volt szó."

Mi számít kopasznak?

A nyelv tele van homályos kifejezésekkel, az informális logika pedig rávilágít ezekre. Hány szál haj kell ahhoz, hogy valaki kopasz vagy hajas baba legyen? A kopasz azt jelenti, hogy már egyáltalán nincs haja, vagy azt jelenti hogy kevés? Mit jelent az, hogy kevés? Egy hajszál? Vagy kettő? Másik végéről megfogva, ha valakinek 99 999 hajszála van, nem lesz kopasz, ha elveszít egyet és marad 99 998. Viszont ha végigvisszük ezt a sort, akkor oda lyukadunk ki, hogy akinek 1 hajszála van, nem lesz kopasz, ha elveszít egyet, és 0 marad. Ez hibás érvelés, de hogy hol a hiba, abban nincs egyetértés.

Hajbeültetés vagy dióból sajtolt olaj

Egy korábban Magyarországon, jelenleg pedig külföldön dolgozó hajsebészeti szakember szerint nemcsak a gazdagok hóbortja a hajbeültetés. "Egy évig dolgoztam egy magyar hajbeültető klinikán, a pácienskör igencsak vegyes volt. A péktől kezdve a kamionsofőrön át a tanárig mindenki megfordult nálunk. Voltak persze celebek is és cégtulajdonosok, ám a többség átlagember volt" - írta lapunknak. A hajsebész szerint hajbeültetésre főleg húszas, harmincas éveikben járó férfiak járnak, a nők a páciensek tíz százalékát teszik ki.

Magony Ildikó szerint nehéz megállapítani, hogy több fiatal kopaszodó ember van-e, mint korábban. A fodrász már a hetvenes években is dolgozott, pár évtized azonban szerinte kevés ahhoz, hogy olyasmi tendenciát mondjuk ki, hogy "ma már mindenki kopasz" - ahogy egyik kopaszodó fiatal munkatársam fogalmazta meg. Magony szerint a kopaszodás alapvetően genetikai kérdés, ezért a természetes hajhullás valószínűleg ugyanannyi embert érint, mint korábban, viszont a fodrászat elméletében is jártas Magony szerint az elvárosiasodás és az egészségtelen életmód mindenképpen serkentően hathat a társadalom hajhullására.

Kopasz férfi ejtőzik egy padon Párizsban Fotó: AFP/Photononstop/Roger Rozencwajg

"A hajhullást felgyorsítja az allergia és az arra szedett szteroidos gyógyszerek, illetve az antibiotikumok, amelyek a szervezetben belső gombásodást idéznek elő, arra meg hiába kennek rá valamilyen sampont" - mondta Magony, miközben vágta a hajamat. Persze Magony szerint is lehet küzdeni a hajhullás ellen, még ha természetes úton visszafordítani nem lehet is. A drága csodaszerek mellett a fodrász szerint jól működnek a mára elfeledett népi praktikák: tojássárgája összekeverve ricinusolajjal, régen tökmagból, napraforgóból, de dióból sajtolt olajat is kentek a hajra - mondta.

"A hatvanas-hetvenes években naponta jártak a kopasz foltjaikat elfedni vágyó módosabb férfiak fésültetni, szerencsére ezek az idők már elmúltak. Nem is értettem, hogy járnak ezek strandra" - akadt ki Magony, aki szerint a kopaszság társadalmi elfogadottsága sokat javult az elmúlt években, "főleg mióta Bruce Willis is kopasz". A Rózsa utcai Nyikhaj fodrászatot vezető Márkus Afrodité szerint manapság sokan hordanak divatból nagyon rövid hajat, mert az "egyszerűséget és férfiasságot szimbolizálhat". Márkus szerint hasznos, ha egy szép és ismert ember borotválja le a haját. "Egy olyan szép koponyaformájú és esztétikus arcberendezésű ember, mint David Beckham, tudja inspirálni a népet, ha leborotválja a haját - mondta. - A feltűnően szabálytalan koponyájú és hajjal rendelkező embereknek viszont nem szoktam ajánlani".

Reménykedhetnek a kopaszok

A tudomány jelenlegi állása szerint gyógyítható lehet a kopaszodás. Amerikai kutatók 250 gént hoztak összefüggésbe a hajhullással, míg végül a prosztagladin D nevű fehérjét találták felelősnek a haj elvesztéséért. Ha túl sok ilyen fehérje van a szervezetben, akkor a hajhagymák nem termelnek több hajszálat. A kutatók állítólag több nagy gyógyszergyárral is tárgyalnak kopaszodást megelőző vagy akár visszafordító készítmények kifejlesztéséről, amelyek akár már két éven belül kaphatóak lehetnek.