Ez az alaptörvény más, de nem rosszabb

Vágólapra másolva!
A közvéleménynek kell megakadályoznia, hogy abszurd szabályok kerüljenek az alaptörvénybe - mondta Navracsics Tibor egy hétfői rádióműsorban. Szerinte az EU alapjogi biztosa megmásítja a tényeket.
Vágólapra másolva!

Az új alaptörvény más, mint az 1989-es, de nem rosszabb - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában.

Navracsics szerint más országok alkotmányozása során is gyakori jelenség, hogy az alaptörvény elfogadását követő időszakban gyakoribbak a módosítások, mint később.

A riporternek arra a kérdésére, hogy mit lehet tenni, ha egy "abszurd szabály" kerül az alaptörvénybe - hiszen az Alkotmánybíróság most már csak eljárási szempontból vizsgálhatja az alkotmánymódosításokat - a miniszter úgy válaszolt, hogy azt a nyilvánosság, az újságírók, a közvélemény és "a többi intézmény" akadályozhatja meg.

Azt mondta, a 2010-es választások eredményét a kormányoldal úgy értelmezte, mint egy új kezdet lehetőségét: a lehetőséget arra, hogy reagáljanak a demokratikus átmenet be nem váltott ígéreteire, a rendszer kifáradására, és egy új alkotmányos rendet építsenek ki. Ezt a helyzetet nem mérte fel a külföld, ezért találja furcsának azt, ami egy számára addig stabilnak tűnő demokráciában történik - magyarázta a kormányt érő külföldi bírálatokat.

Navracsics kijelentette, hogy bármelyik európai ország alkotmányában lehet találni két-három olyan rendelkezést, amely némi rosszindulattal a demokrácia, a vallás- vagy szólásszabadság, illetve más alapértékek megsértésének lenne tekinthető. "Ez a rosszindulat irányunkban megvan" - tette hozzá. Azt mondta, nem számít az uniótól olyan lépésekre, amelyek irányváltást kényszeríthetnek ki, de a kormány kész megvitatni az elfogadott jogszabályokat, és "racionális érvekkel meggyőzhető".

Viviane Reding uniós alapjogi biztosról azt mondta, "sorra hagyja cserben az emlékezete", "tények megmásításába fut bele", és "kifejezetten és tendenciózusan Magyarország-ellenes nyilatkozatokat tesz", amivel sérti a részrehajlás-mentesség követelményét, holott egy uniós biztos "nem politizálhat".