Naponta százmilliókba kerül az árvíz és a belvíz

Árvíz, védekezés Nagykanizsán, időjárás, belvíz, esőzések
Vágólapra másolva!
Hétfőn még napsütésre, utána viszont sok helyen komolyabb csapadékra számítanak az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál. Az ország nyugati és középső területein már mindenhol apadás jellemző, keleten viszont áradnak a folyóink. 2472 kilométer hosszú folyószakaszon van készültség, és 216 ezer hektárnyi földterületet belvíz borít.
Vágólapra másolva!

Hétfőn napos idő lesz gomolyfelhőkkel, de csapadék nem várható, kedden viszont felhős lesz az ég, és több helyen esni fog. Csütörtökig nem lehet hosszabb napos időszakokat várni, és az ország területének harmadán lehet jelentős mennyiségű, azaz minimum napi öt milliméteres csapadék - erre számít az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az OVF hétfő kora délutáni közleménye szerint jelenleg 2472 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Elsőfokú védekezés van 1028 kilométeren (a Tisza teljes magyarországi szakaszán, kivéve a Dombrád-Tokajalatti szakaszt, valamint Kisköre térségében, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Túron, a Sajón, az Ipoly alsó szakaszán, a Zagyva felső és alsó szakaszán, a Maros, a Zala alsó szakaszain, a Rába egyes szakaszain és az Ipoly alsó szakaszán. Másodfokú védekezés van 853 kilométeren: a Tiszán Dombrádtól Tokajalattiig, valamint Kisköre és Szolnok között, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Bodrog, Zagyva középső szakaszain, a Berettyó felső szakaszán, a Hármas-Körös torkolati szakaszán. Harmadfokú védekezés van 591 kilométeren (a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, a Fekete-, a Fehér-, a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön).

Forrás: MTI/Mészáros János
Elöntötte a víz Szolnok egy részét

Az ország nyugati és középső területein már mindenhol apad, a keleti területeken viszont jellemzően áradnak a folyók.

Eddig példa nélküli mennyiséget, 750 ezer köbméter vizet vezettek ki a vízügy szakemberei gravitációsan az elmúlt 24 órában a Hortobágy-Berettyóból. Mindezt a Nagykunsági-főcsatorna keleti és nyugati-ága teszi lehetővé, a többletvizet ezeken keresztül juttatják a Hármas-Körösbe. Szintén a naponta kétmillió köbméter belvizet befogadó Hortobágy-Berettyó tehermentesítése érdekében 1,3 millió köbméter távozik a folyóból a mezőtúri árvízkapunál beüzemelt összesen 30 szivattyúnak, valamint a Nagyiváni tározóba történő, ugyancsak szivattyús vízbevezetésnek köszönhetően. Éppen ebben a térségben, Karcag, Kisújszállás és Mezőtúr körzetében a legnehezebb a belvízi helyzet, több mint 31 ezer hektár áll víz alatt.

A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon van jelentősebb árhullám, mindkettőnél a vízfolyások alsó szakaszán tart a tetőzés. A Kaposnál a jelentős völgyi elöntés és tározódás (Kurd térségében) miatt nagyon lassú az apadás üteme. Az észak-magyarországi mellékfolyók közül az Ipoly és a Sajó végig apad, de még mindig magas mederteltséggel. Emiatt a Takta lefolyása akadályozott (Kesznyéten, árvízkapu), amit a magas Sajó-torkolati vízállás is fokoz. A Bodrogon - főleg a Latorca áradása miatt - tartósan sok víz folyik le, így a sárospataki tetőzés a hét közepéig elnyúlik, míg lejjebb a Tisza magas vízszintje is emeli a folyó vízszintjét.

Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 3468 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 163 millió forint volt.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Árad a Berettyó

A Balaton vízállása 112 centiméter, tegnap óta két centit emelkedett a vízszint. A Velencei-tó vízállása 158 centiméter.

A belvízhelyzet továbbra is elég súlyos: a felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Országosan 216 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 103 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, de 20 ezer hektár fölött van Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben is az elöntés.

12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 11 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú és 25 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség. Harmadfokú készültséget a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje miatt, a Zala és Kis-Balaton mentén, valamint az Alföld középső és déli területein kellett elrendelni.

A 278 db szivattyútelepből tegnap 183 db üzemelt, a 47 db szállítható szivattyúval együtt 33 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 1110 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 94 millió Ft volt. A belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására a csatornákon kotrásokat kell végezni - derül ki az OVF összefoglaló közleményéből.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délelőtti árvízi-belvízi helyzetképét itt találja meg.