A cigányok is keresik a pécsi szatírt

Vágólapra másolva!
A pécsi cigány kisebbségi önkormányzat után az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) is nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít kézre keríteni a Páva Zsolt pécsi polgármester lányával erőszakoskodó férfit.
Vágólapra másolva!

Nyerges Zoltán után negyedik napja tart a hajtóvadászat, amiért péntek hajnalban a gyanú szerint brutálisan bántalmazta a pécsi polgármester lányát. A húszéves lány védekezett, így a nemi erőszakot elkerülte, de eltört az arc- és orrcsontja is (itt és itt olvashatja a korábbi cikkeinket a témáról). Páva Zsolt éppen azon a napon adott ki közleményt az esetről, amikor a Pécsi Törvényszék nem jogerősen tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológussal erőszakoskodó P. Lászlót aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás miatt.

Az ügy a Bándy-gyilkossághoz hasonlóan országos felháborodást keltett. A Baranya megyei rendőrség elfogatóparancsot adott ki Nyerges Zoltán ellen, a rendőrök razziákat tartottak, Komlón - ahol Nyerges felnőtt - házról házra jártak, a keresésbe a Terrorelhárító Központ (TEK) is beszállt.

Az ORÖ hétfőn adott ki közleményt arról, hogy csatlakozik a Baranya megyei cigány nemzetiségi önkormányzat kezdeményezéséhez, és százezer forint nyomravezetői díjat ajánl fel a pécsi polgármester lányát megtámadó Nyerges Zoltán elfogása érdekében. A felajánlás mellett azt kérik csaknem ötezer képviselőjüktől és a magyarországi cigányságtól, hogy segítsék a Páva Zsolt pécsi polgármester lányát pénteken megtámadó férfi elfogását. A lényeg, hogy a gyanúsított "sehol ne érezze magát biztonságban az országban".

Az ORÖ szerint a magyarországi roma társadalomnak össze kell fognia az egész magyar társadalommal annak érdekében, hogy "a gyermekeinket, lányainkat meggyalázókat és a társadalmi békét örökösen megzavaró erőszakoskodókat mihamarabb rács mögé juttassa."

A Bama.hu Baranya megyei lap hétfőn jellem- és életrajzot közölt a feltételezett elkövetőről. A komlói Nyerges Zoltán egykori osztálytársaival, tanáraival és ismerőseivel beszélgettek róla. A lap szerint kétéves korában fogadták örökbe. Már az általános iskolában sok volt vele a probléma. Erőszakos volt, verekedős, sokat lógott az órákról. Az osztálytársai féltek tőle, a tanárai nem bírtak vele. Sőt, a szülei sem nagyon, mivel később újra állami gondozásba adták. A nevelőotthonokban ugyanúgy viselkedett, mindenhol "előbb ütött, mint kérdezett". Később a férfi kőművesnek tanult szakmunkásképzőben.

Az első és második erőszak elkövetése után öt évet ült börtönben, ahonnan tavaly januárban szabadult. Ismerősei nem tudták megmondani, hogy azóta pontosan miből élt és hol lakott, csak azt mondták, hogy folyton jött-ment, többnyire gyalog, mivel pénze soha nem volt. Állítólag a Komló-Pécs távolság sem okozott neki gondot.

A Bama.hu szerint Nyerges korábban néhányszor megfordult az egyik pécsi hajléktalanszállón. A befogadó intézmény rövid időn belül kiutasította, mert a férfi nem tudott beilleszkedni. Többször is agresszívan viselkedett a szálló lakóival szemben, erőszakosan elvette mások telefonját, egyéb értékét.