A napsütés segíthet az árvízi védekezésben

Vágólapra másolva!
Az időjárás alakulása segíthet az árvízi helyzeten, számottevő mennyiségű csapadék ugyanis sehol sem valószínű. A folyók magyarországi szakaszain összesen több mint kétezer-ötszáz kilométeren van árvízvédelmi készültség.
Vágólapra másolva!

Még mindig nem indult el az apadás a Marcalon, éjszaka kétszázan védekeztek a folyó mellett, és vasárnap újabb 250-300 önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi és NAV-szakember folytatja a munkát. A Marcal áradása miatt a térségben három utat tartanak még lezárva.

A folyók magyarországi szakaszain összesen több mint kétezer-ötszáz kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ennek nagyjából a felén, a Tiszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyván és a Rábán 1226 km hosszon első-, a Tiszán, a Túron, a főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, valamint az Ipolyon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Harmadfokú védekezés 626 kilométeren zajlik a Berettyó, a Hortobágy-Berettyó, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Kraszna, Takta, Zala érintett szakaszain.

Három megye négy települése folytat árvízi védekezést, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig belvízi védekezésre van szükség. Az országban az előző napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll belvíz alatt. A vízügyi jelentések szerint a legnagyobb, 35 ezer hektár feletti elöntés Csongrád megyében van.

A belvíz miatt országosan kilenc embernek kellett elhagynia otthonát. Pest megyében Verőcén három személy kényszerült rokonokhoz költözni, mert a löszfalomlás veszélyeztette a házukat, így már összesen öten vannak, akiknek ilyen okból átmeneti szállást kellett keresni.

Az ár- és belvíz miatt négy megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni.

Az időjárás az előrejelzések szerint kedvezően alakul, hiszen bár többnyire erősen felhős lesz az ég, de több-kevesebb napsütés szinte mindenütt várható. Lesz ugyan elvétve még kisebb eső, zápor is, számottevő mennyiségű csapadék azonban sehol sem valószínű.