Egy hétig röpködnek az oroszok a fejünk felett

Vágólapra másolva!
Orosz ellenőrök megfigyelőrepüléseket hajtanak végre Magyarország felett. A fegyvertelen ellenőrző-repülést a Nyitott Égbolt Szerződés teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

A Nyitott Égbolt Szerződés alapján orosz ellenőrök megfigyelőrepüléseket hajtanak végre vasárnaptól szombatig Magyarország és Románia felett, illetve ugyanebben az időszakban francia és amerikai ellenőrök Oroszország légterében végeznek megfigyelőrepüléseket - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz ellenőrök An-30B típusú repülőgéppel végzik április 7-től 13-ig a megfigyelőrepüléseket Magyarország és Románia légterében. A gépek Kecskemétről, illetve Bukarestből szállnak fel, Magyarország területe felett a korábban kijelölt útvonalon legfeljebb 860 kilométert tesznek meg, Románia felett 900 kilométert. Ugyanebben az időszakban francia és amerikai ellenőrök hajtanak végre megfigyelőrepüléseket Oroszország felett C-130H típusú gépekkel.

A fegyvertelen ellenőrző-repüléseket lehetővé tevő Nyitott Égbolt Szerződést 1992-ben írta alá 25 állam, és azóta még kilenc csatlakozott hozzá. A megállapodás alapján eddig több száz ellenőrző-repülést hajtottak végre a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig. A megfigyelőrepülések célja a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősítése.

Orosz ellenőrök tavaly április végén hajtottak végre ilyen repüléseket Magyarország és Románia légterében.