Vágólapra másolva!
A gyarapodás a Kárpát-medencei magyarok legfőbb feladata a jövőben Kövér László szerint. A parlament házelnöke Horvátországban úgy fogalmazott, hogy a két ország a válság után közösen nagy fejlődést érhet el.
Vágólapra másolva!

A gyarapodást nevezte a Kárpát-medencei magyar közösségek legfontosabb jövőbeni feladatának Kövér László a horvátországi Pélmonostoron (Beli Manastir) szombaton. Az Országgyűlés elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen úgy fogalmazott: le kell győzni magunkban a kétkedést, a kishitűséget, vállalni kell a megszületendő életeket és a szüleink által ránk hagyományozott legnagyobb kincsünket, a magyar nyelvet.

"Tudatosítani kell gyermekeinkben, hogy csak akkor lehetnek jó polgárai bármely országnak, ha hűséges tagjai maradnak a magyar nemzetnek" - tette hozzá.

Kövér László mintegy száztagú hallgatósága, a HMDK küldöttei, külhoni magyar szervezetek képviselői és mások mellett diplomaták előtt hangsúlyozta, hogy a külhoni közösségek számíthatnak Magyarországra, annak felelősen gondolkodó polgáraira és a Fideszre is a magyarság erősítését célzó törekvéseikben.

Szorosabbra fűzné a kapcsolatokat

Kövér László kitért rá, hogy Magyarország és Horvátország kapcsolata a jövőben még szorosabb lehet, tovább erősödhet a két nemzet barátsága, egymásra utaltsága. "Az európai értékrendi és pénzügyi válság előbb-utóbb véget ér, és a válság utáni időszak nyertesei azok lesznek, akik hisznek önmagukban, és erejüket össze tudják adni szomszédjaik erejével" - hangoztatta, majd hozzáfűzte, hogy Magyarország és Horvátország ilyen szomszédja egymásnak.

Reményét fejezte ki, hogy Horvátország európai uniós csatlakozása gazdasági és kulturális téren egyaránt új lehetőségeket nyit meg a két ország, azon belül a horvátországi magyar közösség életében is. "Magyarország segíteni fogja Horvátországot ebben a törekvésében is" - jegyezte meg.