Orbán Viktor meglepetést vár 2013-tól

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, a magyar gazdaság szerinte már jövőre jó növekedési számot fog felmutatni. Abban ugyanakkor szerinte nem lehet bízni, hogy Brüsszel méltányosan mérlegel, amikor arról dönt, hogy Magyarország kikerülhet-e a túlzottdeficit-eljárás alól.
Vágólapra másolva!

Indokoltnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját, amelyet egy nappal korábban hirdetett meg Matolcsy György jegybankelnök. "Indokoltak azok a kísérletek, amelyekkel a jegybank próbálkozik, hogy olcsó hitelekkel próbálja megkínálni a vállalkozásokat" - mondta a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy ehhez szükséges a pénzintézetek közreműködése is, mert az MNB közvetlenül nem adhat hitelt a cégeknek. "Ha egy vállalkozó kétszázalékos kamatozású hitellel sem tud üzletileg profitot hozó tevékenységet végezni, akkor valószínűleg inkább nála lehet a baj" - vélekedett Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Magyarország nem bízhat abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése ügyében. Ha a kormány bízhatna abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, de "nem bízhatunk ebben" - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

Orbán Viktor szerint az EU-ban a Magyarországgal szembeni bánásmód nem mindig méltányos, tényszerű, ezért számítani kell arra, Magyarország ellenfelei mindent megtesznek azért, hogy a magyar kabinet csökkentse a bankadót, és vonja vissza a rezsicsökkentést. "Megnézzük, hogy Brüsszelt mennyire fertőzi meg ez a gondolkodásmód" - fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, szerinte Magyarország már 2013-ban meglepetést fog okozni egy jó növekedési számmal. Orbán Viktor úgy véli, éppen ezért itt lenne az ideje annak, hogy az EU is megbékéljen a magyar sikertörténettel.

Van pénz az árvízi védekezésre

Naponta egyeztet Orbán Viktor kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterrel az ár- és belvízvédelmi helyzetről. A miniszterelnök közölte: a költségvetést úgy tervezték meg, hogy az árvízi védekezés nem pénzkérdés, vagyis nem állhat elő olyan helyzet, hogy azért marad el védekezés, mert nincs rá elegendő pénz. A kormányfő egyúttal jelezte, hogy 2010 óta több mint kétszázmilliárd forintot költöttek védekezésre, gátak megerősítésére, víztározók építésére.