Vágólapra másolva!
Közel 200 ezer hektárnyi terület van víz alatt, ebből 90 ezer hektár szántó. A Tiszán és a Bodrogon továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a Marcal már a kerteket is elöntötte.
Vágólapra másolva!

Az ország nyugati részén apadnak a folyók, a Körösökön és a Hortobágy-Berettyón azonban a legmagasabb készültség van érvényben. Az ár- és a belvíz miatt a korábbinál kevesebb beavatkozásra volt szükség. Jelenleg 2777 kilométeren van árvízvédelmi készültség és 192 ezer hektárnyi a belvízzel elöntött terület.

Az ár- és belvízvédelmi helyzetről naponta egyeztet Orbán Viktor kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterrel. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta: "óvatosnak kell lenni, de van ok az optimizmusra" az ár- és belvízhelyzettel kapcsolatban. Közölte: a költségvetést úgy tervezték meg, hogy az árvízi védekezés nem pénzkérdés, vagyis nem állhat elő olyan helyzet, hogy azért marad el védekezés, mert nincs rá elegendő pénz. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Szegeden azt mondta: mindenütt rendelkezésre áll az ár- és belvízi védekezéshez szükséges szakértelem, illetve megvannak a munkához elengedhetetlen speciális eszközök.

Harmadfokú az árvízi védekezés jelenleg 523 kilométeren: a Krasznán, a Taktán, a Zalán, az áradó Hortobágy-Berettyón, az újabb árhullámmal terhelt Berettyón, valamint a Fekete-, a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösökön, amelyeket újabb árhullám ért el.

Másodfokú a védekezés 639 kilométeren, egyebek mellett a Sajón, a Lónyay-főcsatornán, a Fehér-Körösön. Ugyancsak másodfokú a készültség a Zagyván, amely a felső szakaszán már apad, az Ipolyon, amely a teljes szakaszán apad, továbbá a Rábán, amely jelenleg a torkolat közelében tetőzik.

Első fokú árvízvédelmi készültség 1615 kilométeren van: a Bodrog és a Mura teljes szakaszán, a Túron, amely ismét lassú áradásnak indult, a Tarnán, amely a középső és a felső szakaszán apad, valamint a Tiszán, ez Tokajtól lefelé árad.

A Veszprém megyei tűzoltók a Marcal áradása miatt védekeznek, a folyó Marcaltő alsó területein elöntötte a kerteket, de lakóingatlanokat egyelőre nem veszélyeztet. A katasztrófavédelmi egységek, valamint ötven önkéntes azon dolgozik, hogy a Marcaltő-Egyházaskesző utat megvédjék az ártól, mivel Egyházaskeszőt már csak ezen az úton lehet megközelíteni. Tart a védekezés Zala megyében is, megelőzés miatt a Principális-csatornán tovább magasítják homokzsákokból a nyúlgátat.

A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 192 ezer hektárra emelkedett, ebből 90 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb területek Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében vannak. A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 77-en van érvényben készültség: 14 szakaszon első, 51 szakaszon másod-, 12 szakaszon harmadfokú.