Vágólapra másolva!
Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a fúrómester, aki még 2008 májusában belefúrt az éppen lefektetett egyik gázvezetékbe. A robbanásban egy idős nő meghalt, többen megsérültek, és a környező lakóházakban is károk keletkeztek.
Vágólapra másolva!

Jogerős ítéletében felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a halálos áldozatot követelő, több ember sérülésével járó 2008. májusi pécsi gázrobbanás miatt indult per vádlottjait pénteken a Pécsi Törvényszék, az ítélet jogerős.

A bíróság megalapozottnak találta a Pécsi Járásbíróság elsőfokú határozatát, amely szerint az út alatti fúrásokra specializálódott fúrómester másfél év, az energetikai cég területgazdája tíz hónap, a hírközlési hálózat tervezésével, kivitelezésével foglalkozó projektvezető pedig öt hónap fogházbüntetést kapott. A büntetések végrehajtásának hároméves próbaidejét a másodfokú bíróság ugyanakkor az utóbbi két vádlott esetében egy évre mérsékelte.

Az eset 2008. május 7-én történt. Szakemberek az Ybl Miklós utca 4-6. számú ház előtt vezetéket fektettek egy kábelszolgáltató megbízásából, a fúrómester a művelet közben belefúrt a gázvezetékbe. A levegőbe került nagy mennyiségű földgáz meggyulladt, és robbanást idézett elő a 6. számú épület pincéjében. A detonációban egy idős nő meghalt, hatan megsérültek. Az épület életveszélyessé vált, és károk keletkeztek a szomszédos ingatlanokban, a környéken parkoló autókban is, a levegő magas szén-monoxid-tartalma miatt pedig egy időre ki kellett üríteni a közeli óvodát.

A jogerős ítélet szerint a történteket a fúrómester, a területgazda és a projektvezető gondatlansága okozta, mert nem tartották be a munkavégzésre vonatkozó előírásokat. A gázvezetéktől két-két méteres védőtávolságot kellett volna tartani, és a helyszínen kizárólag kézi földmunkát lett volna szabad végezni, azt is szakfelügyelet mellett. Mivel a fúrómester ettől eltért, és szabálytalanul dolgozva belefúrt a vezetékbe, a felelőssége a közműrendszer rendezetlensége, a gázvezeték-hálózat sajátossága, a gázömlés megszüntetéséhez szükséges igen hosszú, két és fél órányi idő és annak ellenére is megállapítható, hogy fúróberendezésének műszerét megzavarhatták a földben futó elektromos kábelek.

A területgazda és a projektvezető azzal vétett, hogy nem biztosította a munkavégzéshez a kötelezően előírt szakfelügyeletet, illetve hagyta, hogy a kivitelezés e nélkül történjen.