Újabb árhullám indult el a Tiszán

Vágólapra másolva!
Jövő hétfőn tetőzhet a Tisza a vízügyi szakemberek szerint. Annak ellenére, hogy csütörtökön nyugodtabb volt az időjárás, több folyó ismét árad.
Vágólapra másolva!

A Tisza felső vízgyűjtőterületén lehullott csapadék hatására újabb árhullám indult el a folyón. A Zagyva Jászteleknél ismét árad, míg a Hármas-Körösön Gyománál tetőzés körül állapot alakult ki - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője csütörtökön. Lovas Attila szerint a keddi csapadék kisebb árhullámot indított el a Tisza felső szelvényeiben, így ott ismét árad a folyó. A Közép-Tiszán csütörtök reggel Tiszafürednél 643, Szolnoknál 711 centiméteres vízállást mértek, és áradást tapasztaltak. A folyó tetőzését Tiszafürednél április 8-án, jövő hétfőn 710 centiméteres, Szolnoknál két nappal később 790 centiméteres értéken várják. A Tisza felső vízgyűjtőin lehullott csapadék befolyásolhatja a már kiadott tetőzési szinteket.

A Zagyva-Tarna-rendszerben a szerda reggelig lehullott csapadék hatására kialakult árhullám a Tarnán Jászjákóhalmánál, a Zagyván Szentlőrinckátánál tetőzik, Jászteleknél ismét árad. A Zagyva Jászberény és Szászberek közötti szakaszán ismét elrendelték a harmadfokú védelmi készültségi szintet.

A Hármas-Körös vízszintje csütörtök reggel Gyománál 750 centiméteren, tetőzéshez közeli állapotban volt, míg a Hortobágy-Berettyó a térségben lehullott csapadék hatására végig árad. Vízállása csütörtök reggel Borznál 374 centiméter volt, amely meghaladta a harmadfokú, 350 centiméteres értékhez kötött védekezési szintet. A Hortobágy-Berettyón csaknem 83 kilométeren harmadfoknak megfelelő módon védekeznek. Az árvíz elleni védekezésben szerdán 416 ember vett részt.

A Közép-Tisza vidékén a belvízzel elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest 1750 hektárral nőtt, jelenleg csaknem 29 ezer hektárt borít víz. Ebből 9300 hektár vetés, 6750 hektár szántó. A Körösökön levonuló árhullám magas szintje és a térségben kialakult belvízhelyzet egybeesése miatt csütörtökön lezárták az árvízkaput a Hortobágy-Berettyón Mezőtúr térségében. Ezt Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője jelentette be a helyszínen, hangsúlyozva: az árvízkapu bezárása azért vált elkerülhetetlenné, mert a Hármas-Körös áradásának üteme meghaladja a Hortobágy-Berettyóét.

A csütörtöki intézkedés nélkül indokolatlanul nőne az utóbbi vízfolyás mentén élők és a környező védett természeti értékek fenyegetettsége - közölte, jelezve, hogy a biztonságos vízelvezetést az a 24 szivattyú is segíti majd, amelyet a torkolati műtárgyhoz telepítenek.

Az árvízi helyzetről szóló részletes összefoglalónkat elolvashatja itt.