Szellembringák jönnek majd szembe az utakon

kerékpár, bicikli, szellemkerékpár Szombathelyen, kerékpáros baleset
Vágólapra másolva!
A rendőrség Jász-Nagykun-Szolnok megyében fehérre festett szellembicikliket helyez majd ki az utak mentén azokra a helyekre, ahol halálos biciklisbaleset történt. Az országban minden negyedik személyi sérüléssel járó közlekedési baleset részese egy kerékpáros.
Vágólapra másolva!

Felhívást tett közzé a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottság nevében a megyei rendőrség: használt vagy üzemképtelen biciklikre lenne szüksége az ősszel induló szellembicikli-programhoz.

A szellembringák fehérre festett kerékpárok, amelyeket az utak mentén helyeznek ki olyan helyekre, ahol egy biciklis balesetben életét vesztette. A szokás amerikai eredetű, 2003-ban helyezték el az elsőt az Egyesült Államokban. Hasonló kezdeményezésre került sor 2004-ben Pittsburghben, 2005-ben New Yorkban és Seattle-ben, 2006-ban Chicagóban. Londonban 2005-ben és 2006-ban állítottak fel szellemkerékpárokat. A kezdeményezés a világ több tucatnyi városára kiterjedt.

Forrás: MTI/Kászoni László
A fotó egy Szombathelyen kitett szellembicikliről készült

A tapasztalatok szerint a szellembicikli mindig nagy hatással van a közlekedőkre, így a megye arra készül, hogy az utak mentén több ilyet is elhelyez - derül ki a rendőrségi felhívásból. Ez azért is fontos, mert Magyarországon szerintük az országos átlaghoz viszonyítva több kerékpáros-baleset történik: átlagosan minden negyedik személyi sérüléssel járó baleset részese egy kerékpáros.

Bár a rendőrség szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében honosítják meg a szellembicikliket Magyarországon, valójában a fővárosban civil kerékpárosok már évekkel ezelőtt saját erőből állítottak szellembringákat. Az [origo] tudomása szerint állt vagy még áll is ilyen a Kőbányai út-Horog utca, és a Stefánia-Thököly út kereszteződésében, utóbbit 2007-ben állították. Később egy másikat is állítottak a Kőbányai úton.