Vágólapra másolva!
A hallgatói önkormányzat működését február végén függesztették fel, miután kiderült, hogy listákat készítettek a diákokról. Az ELTE rektora szerint illetlen lenne, ha az eddigi tagok is indulnának a választáson.
Vágólapra másolva!

Kiírták az alapszakos és felsőoktatási szakképzéses hallgatói önkormányzati választásokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarán, a szavazatokat április 30-ig összesítik - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

Mezey Barna, az ELTE rektora a lapnak azt mondta: a választást nem a diákok listázása miatt írták ki, egyébként is itt volt az ideje, de kétségtelenül jókor jött, hisz "lehetőséget teremt a tisztulásra". Noha szabályt nem hoztak arról, hogy a jelenlegi érdek-képviseleti tisztségviselők ne jelöltethessék magukat újra, a rektor szerint illetlen lenne, ha megtennék. A kari HÖK felfüggesztése mindaddig érvényben marad, amíg a rendőrségi nyomozás eredményt nem hoz - tette hozzá.

A kar hallgatói önkormányzatának működését február 20-án függesztették fel, miután kiderült, hogy a szervezet vezetői világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján listákat készítettek a diákokról.

A nyilvánosságra hozott listán a diákok neve mellett például ilyen megjegyzések szerepelnek: "csúnya zsidó feje van", "buta evangélikus lányka" vagy "sokat olvasó cigánylány", illetve az is, hogy zsidó származású lehet-e a diák. Az adatbázis egyik szerkesztője és a HÖK jelenlegi elnöke is elismerte a listák létezését, de szerintük a kényes részleteket utólag hamisította valaki. A bölcsészkari HÖK korábbi vezetői közül többen később a Jobbikban kötöttek ki.