Akár tíz évet is kaphatnak a kábeltolvajok

Vágólapra másolva!
Fideszes képviselők szigorítják a Btk.-t. Aki katasztrófahelyzetben, közveszély helyszínén lop, az kettő helyett három évet is ülhet. Ha a lopás nagy értékű, akár tíz évet is kaphatnak a tolvajok.
Vágólapra másolva!

A fideszes Gulyás Gergely és Kocsis Máté szigorúbban büntetné a katasztrófahelyzetekben elkövetett közveszélyt okozó lopásokat. A parlament honlapjára feltöltött törvényjavaslat vétség helyett bűntettnek minősítené a katasztrófahelyzet vagy természeti csapás színhelyén elkövetett lopást, amelyre így szigorúbb büntetési tétel vonatkozna. Két év helyett hároméves büntetés lenne kiszabható, különösen nagy értékre elkövetett lopás esetén pedig a büntetési tétel felső határa tíz év lenne.

A törvényjavaslat indoklásában azt írják, hogy az elmúlt időszakban több híradás is beszámolt arról, hogy megszaporodott a katasztrófák helyszínén elkövetett lopások száma, ami miatt létfontosságú szolgáltatások akár több napig sem voltak elérhetők.

Március 17-én például a baktalórántházi rendőrség munkatársai elfogták azt a két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy március 15-én a hóviharban leszakadt villanyoszlopokról jelentős mennyiségű légkábelt loptak el. A lopással vádolt 24 és 27 éves magyi lakosok több mint egymillió forint értékben tulajdonítottak el kábelt. A rendőrök a lakásukban lefoglalták a zsákokban lévő, már leégetett szigetelésű alumíniumvezetékeket. A két férfi részletes beismerő vallomást tett, továbbá elmondták, hogy a vezetékek egy részét egy ófehértói férfinak mindössze tizenkétezer forintért értékesítették.