Minden folyó árad

Vágólapra másolva!
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összegzése szerint valamennyi hazai vízfolyás árad, bár a nagyobb folyóké egyelőre nem jelentős. Országosan 30 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az elmúlt két napban, csak az Alsó-Tisza vidékén több mint ezer hektárral.
Vágólapra másolva!

Valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokú - árvízvédelmi készültség, mondta el Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán.

A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le.

A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadék mennyiségétől függ - tette hozzá.

Tűzoltók és önkéntesek homokzsákokat pakolnak Nagykanizsán Forrás: MTI/Varga György

Az OKF közölte: jelenleg öt megye 11 településén árvízi, 15 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 155 ezer hektár, ez közel 30 ezerrel több, mint két nappal ezelőtt. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú, 9 szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség van.

A Szinván levonuló árhullám ellen megkezdték a védekezést Miskolc bükki részein, Alsóhámorban, a Molnár Csárda környékén homokzsákokat raknak le - mondta Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, szerdán.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesítése szerint szerdán kora délután 7 megyében 18 mellékúton volt még teljes útzár az ár- és belvízi helyzet miatt. Ezekről itt tájékozódhat bővebben.

Közben tovább tart az elmúlt napok jelentős csapadékmennyisége és a hóolvadás együttes hatásának következményeként kialakult árvízveszély Dél-Szlovákia több járásában.