A pincéket szivattyúzzák Veszprémben

Vágólapra másolva!
Húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét a nagy mennyiségű csapadék miatt Veszprém megyében. A Tisza mentén egyre több helyen van belvíz, áradhat a Zagyva.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy nap alatt több mint húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét a nagy mennyiségű csapadék miatt - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán. Révész András elmondta: pincéket és vízelvezető árkokat szivattyúztak a Veszprém megyei tűzoltók megyeszerte. Március 31-től szerdáig mintegy hatvan ilyen esethez riasztották őket.

Szerdán reggel két műszaki mentést végeztek a tűzoltók: két személyautó csúszott meg a havas, vizes úton Pápa és Ajka környékén - tette hozzá a szóvivő.

Egyre több helyen van belvíz

Több mint ezer hektárral, 33 650 hektárra nőtt az elmúlt két napban a belvízzel borított terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén - áll a regionális vízügyi igazgatóság honlapján szerdán nyilvánosságra hozott tájékoztatóban. A belvízzel borított területből 9600 hektár vetés, 6850 hektár szántó, 13 700 hektár rét, legelő. Szerda reggeltől a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni szakaszán másod-, a Tiszán, a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Szegeden a Tisza fokozatosan elönti a már lezárt rakpartot, így az útszakasz megnyitása a folyó további áradása miatt a következő időszakban nem várható.

Áradhat a Zagyva

A kedden lehullott csapadék hatására a Zagyva-Tarna vízrendszerében újabb vízszintemelkedések alakultak ki. A Zagyva vízszintje Jászteleknél szerda reggelre ugyan a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá csökkent, de az újabb áradás a déli órákban megállítja a folyó apadását - közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az újabb csapadékzóna átvonulása során a Felső-Tiszán helyenként 10 millimétert meghaladó, a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén 10 milliméterhez közeli, míg a Közép-Tisza vidékén 10-15 milliméter közötti eső esett.

A Közép-Tiszán szerdán reggel 7 órakor Tiszafürednél 630, Kisköre-alsónál 682, Szolnoknál 709 centiméteres értéken áradó vízállásokat mértek. A folyó tetőzése Szolnoknál 790 centiméteres szinten április 12-én várható. Mint ismeretes, a Tisza rekordvízállása 2000 áprilisában 1041 centiméter volt.