További áradás és belvíz jöhet

Vágólapra másolva!
A következő napokra előrejelzett sok eső miatt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén tovább emelkedhet a vízszint, és a belvízzel elöntött területek nagysága is tovább nőhet - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság összesítéséből.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt 24 órában nem volt jelentős csapadék, az érkező eső miatt tovább romolhat az ár- és belvízhelyzet - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) jelentéséből.

A szervezet összesítése szerint az országban jelenleg 2124 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Elsőfokú a készültség mintegy 1440 kilométeren (a Túron, a Lónyai-főcsatornán, a Tarnán, a Hármas-Körösön, a Rábán, a Murán és a Tiszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak).

Összesen 388 kilométeren (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Fehér- és Sebes-Körös, Ipoly) másodfokú, további több mint 293 kilométeres szakaszon (Zagyva, Hortobágy-Berettyó felső szakasz, Fekete- és Kettős-Körös) harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Az OVF közleménye szerint a felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Kifejtették országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer hektár vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntött területek Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de - mint hozzátették - Békésben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod megyében, a Hanságban is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.

A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 17 szakaszon első-, 42 szakaszon másod- és 9 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A harmadfokot a dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, a Zala és a Kis-Balaton mentén négy, valamint Békésben négy szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.

Kiemelték, hogy országszerte várható nagyobb mennyiségű csapadék, de az időszak első felében nyugaton, északnyugaton havas eső, havazás is lesz. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 milliméter) az ország területének 90 százalékán valószínű.