Börtönbe kerül a halálos balesetet okozó betegszállító

Vágólapra másolva!
Hároméves fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki egy betegszállító autó vezetőjeként balesetet okozott, amely miatt négy ember meghalt. Magyarországon ritka eset, hogy letöltendő börtönbüntetést szabnak ki a vétkes sofőrökre.
Vágólapra másolva!

Három év, fogházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki a Gyöngyösi Járásbíróság egy betegszállító autó sofőrjére, mert a férfi a felelős azért a balesetért, amely négy ember halálát okozta tavaly márciusban. Az ítélet nem jogerős - közölte az Egri Törvényszék. A bíróság több ember halálát előidéző közúti baleset gondatlan okozása miatt marasztalta el a férfit.

A baleset 2012. március 30-án történt a Heves megyei Visonta közelében, a helyszínen hárman haltak meg, egy utas pedig a kórházba szállítása után. A sofőr is súlyosan megsérült. A betegszállító autó Miskolc felé haladt a 3-as főúton, gyöngyösi és abasári lakosokat vitt, az úti cél Hatvan volt.

A vádirat szerint 117-125 kilométer/órával haladt a kisbusz, amikor a sofőr elvesztette fölötte az uralmát. Az utasok kirepültek a járműből, mivel egyikük sem használta a biztonsági övet. Az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

Halálos balesetek okozásáért csak kivételes esetekben szabnak ki letöltendő börtönbüntetést Magyarországon. Az ítélkezési gyakorlattal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.