Negyven embert menekítenek ki az áradás miatt Lovásziban

Vágólapra másolva!
Több lakóházat is körbezárt az áradó Kerka a Zala megyei Lovásziban, ezért mintegy negyven ember biztonságba helyezéséről kell gondoskodnia a tűzoltóknak. Az országban több helyen már megkezdődött az apadás, de a Tisza mellékfolyóin például még emelkedik a vízszint.
Vágólapra másolva!

Az áradó Kerka egy gátként funkcionáló utat lépett át, és a víz több lakóházat is körbezárt a Zala megyei Lovásziban. A Lentiből érkezett tűzoltók megkezdték az érintett házakban élők, mintegy negyven ember biztonságba helyezését - mondta Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője hétfő délután. A gyerekek, nők és idősek az éjszakát rokonoknál vagy az önkormányzat közösségi épületeiben töltik, várhatóan reggel költözhetnek vissza otthonaikba. A kiürített épületek biztonságát a rendőrség, a megépített nyúlgátak épségét a településrészen élő férfiak őrzik.

Közben az ország jelentős részén továbbra is folyik az ár- és belvíz elleni védekezés, van, ahol már megkezdődött az apadás, máshol éppen tetőznek a vízfolyások, de a Tisza mellékfolyóin például még emelkedik a vízszint - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Vízügyi Igazgatóság hétfő kora délutáni tájékoztatásából.

A Dunán az alacsonyabb hőmérsékletek és a kevesebb csapadék miatt számottevő vízszintemelkedés nem alakult ki. A Rába árhulláma Szentgotthárdnál vasárnap délután tetőzött 304 centiméterrel. A Pinka nagy hozama miatt Körmendnél hétfő reggelre a harmadfokú szint feletti 462 centiméteres vízállást észleltek, vélhetően a tetőzéshez közelít.

A felvidéki mellékfolyók szintén áradnak, az Ipolyon Nógrádszakálnál elsőfok feletti a folyó vízszintje. A Zalán Zalaegerszegnél hétfőn hajnalban tetőzött 357 centiméterrel, Zalaapátinál még készültségi szint alatti értékek érvényesek. A Kaposon igen jelentős és nagy tömegű árhullám vonul le, a Kurdnál észlelt hétfő reggeli, vélhetően tetőzéshez közeli 428 centiméter csak kevéssel marad el az eddigi legnagyobb vízállás 459 centiméterétől.

A Mura árhulláma hétfő reggelre Letenyénél elsőfok feletti vízállásokat okozott. A Tisza kárpátaljai szakaszain nem alakult ki jelentős vízszintemelkedés. A Tisza vízrendszerén a legnagyobb vízszintemelkedés a Sajón és a Körösök vízrendszerén alakult ki. A Túron elsőfok feletti, a Krasznán másodfok körüli vízszint alakult ki. A Szamoson, a Bodrogon és Hernádon jelenleg készültségi szint alatti a vízállás.

A Sajón viszont jelentős vízszintemelkedés voltak. Sajópüspökinél hétfő éjjel 2 órától harmadfok feletti a vízszint, a reggeli 312 centiméter feltehetően a tetőzéshez közeli érték. A Körösök vízrendszerén a leghevesebb vízszintemelkedést a Fekete-Körösön tapasztalták. Antnál vasárnap estétől harmadfok feletti vízállást észlelnek. A Berettyón Pocsajnál a másodfok, a Fehér-Körösön Gyulánál pedig elsőfok felettiek a vízszintek. Lejjebb, a Kettős-Körösön Békésnél a másodfokhoz közelit a folyó. A Maroson egyelőre nem észlelhető számottevő vízszintemelkedés.