Elhunyt Etka anyó

2013.04.01. 18:17

Életének 93. évében húsvétvasárnap elhunyt az Etka anyóként ismert szegedi Kártyikné Benke Etka, az Etka-jóga megalkotója. 

93 éves korában meghalt az Etka anyóként ismert szegedi Kártyikné Benke Etka, az Etka-jóga megalkotója - írta a Délmagyar.hu. Etka anyó szívbetegen, nyitott hátgerinccel jött világra. 55 éves koráig küzdött testi problémáival, ekkor azonban úgy döntött, kezébe veszi az életét, és magalkotta saját mozgásterápiáját, az Etka-jógát.

A nevével ellentétben nem klasszikus jógagyakorlatok voltak ezek, Etka anyó elmélete ugyanis az volt, hogy olyan mozgásformákat kell végeznünk, amilyenekkel születtünk, amilyeneket a gyermek is végez ösztönösen. Úgy vélte, a gyermek még frissen és üdén kapálózik, később azonban eltanulja az öregektől az összeesést, és onnantól már más lesz a mozgása, kevésbé természetes.

"Amikor negyvenéves voltam, én is azt gondoltam, hogy már öreg vagyok. Most 93 évesen pedig már más a véleményem. Mostanra tudatosult bennem, hogy kor nincs, időtlenek vagyunk. A természet sem számol percben, órában - ezeket mi találtuk ki, hogy átláthatóbbá tegyük az életünket. Nem a korunk függvénye, hogy mennyire tudunk illeszkedni a körülményekhez" - nyilatkozta korábban a Szegedma.hu-nak.