21 utat zártak le az árvíz miatt

Vágólapra másolva!
Az ár- és belvízhelyzet miatt 21 úton van jelenleg is teljes útzár az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn. A Rábán a legmagasabb az árvízvédelmi készültség, itt délelőtt várják a tetőzést, még árad a Zala és a Mura. Vasárnap estétől hétfő reggelig összesen közel száz riasztást kapott a katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

Vas megyében 15, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Győr-Moson-Sopron megyében kettő-kettő, Fejér, illetve Veszprém megyében pedig egy-egy úton nem lehet közlekedni az árvíz, illetve a belvíz miatt - közölte hétfőn reggel Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. A lezárt utak listáját a Magyar Közút honlapján lehet megnézni.

Több helyen is árvízvédelmi készültség van az országban. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Rába körmendi szakaszán, ahol a tetőzést a reggeli órákban várják. A megyében a kisebb vízfolyások, patakok már apadásnak indultak. Vas megyében éjszaka sehol sem kellett jelentős védekezési munkákat folytatni, tíz esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, főképp pincékből és árkokból szivattyúzták a vizet.

Még árad a Mura és a Zala

Zala megyében a hétfő reggeli adatok szerint a Mura folyón Letenyénél még emelkedik ugyan a vízszint, de a növekedés üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már szintén apad a víz, az alsó szakaszokon pedig tetőzéshez közeli a vízszint.

A Zala folyó - amelynek vízszintje vasárnap több mint két métert emelkedett - középső szakaszán apadás indult meg, jelenleg az alsó szakaszok felé halad, és nagyjából Zalabérnél van az árhullám teteje. Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött a folyó, a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.

A sárátfolyások miatt vasárnaptól hétfő reggelig le volt zárva a közlekedés elől a Lentikápolna és Bárszentmihályfa, valamint a Söjtör és Tófej közötti út, de az érintett települések más irányból megközelíthetőek maradtak. Zala megyében a hivatásos tűzoltók vasárnap több mint 30 műszaki mentést hajtottak végre, négy embert a víz által körülzárt házukból menekítettek ki. Árvízi, főként homokzsákos védekezésre 12 településen vagy településrészen volt szükség, több száz lakóházat sikerült megvédeni az áradásoktól. Az áradások miatt 21 lakóépület szorult közvetlen védelemre.

Száz riasztás éjszaka

Vasárnap estétől hétfő reggelig összesen közel száz riasztást kaptak a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei, ezeknek több mint fele műszaki mentés volt. Néhány kivételtől eltekintve valamennyi az ár- és belvízi védekezéshez kapcsolódott - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.