Az árvíz és a belvíz is gondot okoz több megyében

Vágólapra másolva!
Négy megyében az árvíz, kilencben a belvíz ellen kell védekezni. Sok helyen a már átázott talaj nem tud több vizet felvenni, miközben további csapadék várható.
Vágólapra másolva!

A magyarországi folyószakaszokon 912 km hosszon elsőfokú (a Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és Zala szakaszain), 86 km hosszon másodfokú (Hortobágy-Berettyó) árvízvédelmi készültség van érvényben. Négy megye tizenhét településén árvízi védekezés zajlik, kilenc megye 35 településén pedig belvízi védekezés. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 80 700 hektár.

Tolna megyében két kritikus térségre kellett összpontosítani az éjszaka. A felső szakaszon a Kapos vízszintje mintegy 10 centiméterrel emelkedett. Döbrököznél az esti órákban homokzsákokból készült ideiglenes védmű. Ezzel a település biztonságban van, pedig a Kapos vízszintje az éjszakai órákban enyhén emelkedett, és most már elhúzódó magas vízszintre kell errefelé számolni.

Somogy megyét szombaton a késő délutáni órákban érte el az újabb csapadékhullám, és éjjel tizenegyig változó intenzitással folyamatosan esett, a Kaposvár környéki vízgyűjtőt összességében 12-13 milliméter friss csapadék érte. A vízfolyások szintje ennek megfelelően emelkedni kezdett. Tegnap 23 óráig lassú ütemű, óránként 1-2 centiméteres vízszintemelkedés volt megfigyelhető, utána a Kaposon intenzívebb áradás kezdődött, óránként 4-6 centiméteres emelkedéssel.

Vasárnap kora reggel a megye nyugati felén esett, ennek azonban nincs érezhető hatása a Kapos vízgyűjtőjére. A Kapos Kaposváron vasárnap reggelre tetőzött, a vízmércék órák óta 299 centiméteres vízállást mutatnak.

Zalában a jelentősebb folyókon még nincs árvízi készültség, de a kisebb vízelvezetők megteltek, és több patak is kiöntött a nagy mennyiségű csapadék miatt. A problémát fokozza, hogy a magas víztartalmú talaj már nem tud több vizet felvenni, ez a megye több pontján is gondot okoz. A megye főbb vízfolyásain, a Murán és a Zalán folyamatosan emelkedik a vízszint, de egyelőre egyiknél sem éri el az első árvízvédelmi fokozatot, ezért készenlétet még nem kellett elrendelni. A két folyó vízgyűjtőjének zalai területein azonban a patakok és egyéb felszíni vízfolyások már jelentősen telítődtek, több helyütt ki is öntöttek. A kiöntések miatt folyik a védekezés Pórszombaton, Kiskutason, Tormaföldén és Szalapánál, valamint Szilvágyon a Medes-pataknál, Lentiszombathelyen pedig a Malonya-pataknál.

Nyolc megyében a heves zivatarok, hat megyében a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az országban.