Papcsák Ferenc rendjétől megfagyott Zugló

Vágólapra másolva!
Elege lett a zuglói fideszesek egy részének Papcsák Ferenc polgármesterből. A kerületet szokatlan húzásokkal vezető Papcsákot a pártközpontból küldték a kerületbe rendet tenni. A két és fél éve húzódó, néha fellángoló, néha alábbhagyó ellentét most egy nagyszabású ingatlanberuházás miatt erősödött fel újra. Papcsák szerint MSZP-s gyűlöletkampány a kerületi Fidesz megosztottságával foglalkozni, ellenfelei viszont úgy látják, hogy a polgármester eljátszotta saját hitelét, és most már a kerületét is kockáztatja.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg álmában sem gondolta volna Papcsák Ferenc, Zugló újdonsült polgármestere 2010-ben, hogy már kerületi karrierje legelején kínos helyzetbe kerül. Az ünnepélyes első testületi ülésen, amelyre a kerületi rendőrkapitányt, iskolaigazgatókat és egyéb prominenseket is meghívtak, az alpolgármesterekről tartott titkos szavazáson nem kapta meg a többséget az általa jelölt Kovács Balázs. A három jelölt közül csak őt, a polgármester pártfogoltját, volt kampányfőnökét szavazták le.

A csak kívülállók számára váratlan közjáték és az erre adott válasz - a következő szavazáson a fideszeseknek meg kellett mutatniuk az elvileg titkos szavazólapjukat az ülésen csak ezért megjelenő Pesti Imre fővárosi fideszes politikusnak - csak az első jele volt annak, hogy nem feltétlenül lesz gördülékeny az együttműködés a kerületen kívülről érkezett Papcsák és emberei, illetve a régóta helyben politizáló fideszesek között. Az [origo] különböző pártszínekben dolgozó zuglói képviselőkkel beszélgetett a helyi belügyekről. A leírt történeteket és állításokat egymástól függetlenül többen is megerősítették, de a téma érzékenysége miatt beszélgetőtársaink nevük titokban tartását kérték.

Még egy asztali lámpa is esélyesebb

Az alapvető feszültség a Fidesz pártközpontja által rendet csinálni küldött polgármester és a helyi ősfideszesek között alakult ki. Zugló képviselőtestülete húsz évig volt MSZP-SZDSZ többségű, még 2002-2006-ban is, amikor a polgármestert a Fidesz adta. Ezért is akarta a pártközpont, hogy egy erős ember érkezzen. Több helyi politikus viszont úgy értékeli, hogy most végre megszerezték a többséget és a kerület vezetését, néhány éven belül mégis úgy alakult a helyzet, hogy reális a veszély, hogy újra elveszítik Zuglót.

Papcsák szemére vetik, hogy nem zuglói, nem ismerte a kerületet, és több helyi politikus szerint nem tudta azt sem, hogyan kell irányítani egy polgármesteri hivatalt. A 2014-es választások után pedig (amikor megszűnik az a lehetőség, hogy valaki egyszerre legyen parlamenti képviselő és polgármester) a karrierjét a parlamentben folytató Papcsák távozásával a helyben maradó kerületi politikusoknak - mint fogalmaznak - 2014 után is a helyiek szemébe kell majd nézniük.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Papcsák Ferenc a parlamenti válogatott tagjaként. Megpróbálják eltüntetni a pályáról

"Az elején azt mondtuk, adjunk egy esélyt az általa megszabott iránynak, lássuk meg, hová vezet. Na, mostanra már világosan látszik, hogy hová. Ha egyéniben indulna itt, akkor még ennek a lámpának is nagyobb esélye lenne" - fakadt ki egy kormánypárti beszélgetőtársunk, dühében az asztalon lévő világításra mutatva.

Beindult az adok-kapok

A vitás ügyek végigkísérik Papcsák Ferenc polgármesteri karrierjét: a helyi LMP-s képviselő, Várnai László blogbejegyzése nyomán tanácsadói szerződések miatt támadták (korábbi kerületi fideszeseket foglalkoztattak tanácsadóként, de Papcsák szerint ezzel nem volt probléma, és eljárás sem indult emiatt). Később a kerület mindkét nagy intézmény felújítási projektje botrányba fulladt. Ez különösen azért volt fájdalmas a Papcsákkal hadakozó fideszes képviselőknek, mert a polgármester az ellenvetésekkel nem törődve saját döntési jogkörébe utalta a közbeszerzéseket a legelső, tervezési lépéstől egészen az aláírásig.

Papcsák Ferencnek a személyügyi döntései sem mondhatók ellentmondásmentesnek: lemondott alpolgármesteri posztjáról Kovács Balázs, majd távozott a helyi eszközkezelő éléről Istók Ede is, akinek a felesége egyébként Papcsák ügyvédi irodájában dolgozik. Istók sógora, Mazsu Gergely a helyi vagyonkezelő vezetői posztjáról távozott saját elhatározásából. A Vagyonkezelőnél egy belső vizsgálat nyomán Papcsák és a helyi LMP is feljelentést tett. (Az eredetileg megjelent írásunkban utóbbi két mondat helyett más szerepel, ezeket utólag pontosítottuk.) A kerületben a ciklus kezdete óta két fideszes képviselő, Garaba Imre és Pusztai Péter is lemondott mandátumáról, amit Papcsák ellenzői szintén a polgármester vezetői stílusának számlájára írnak.

A polgármester ellenfelei közben változatos eszközökkel próbálták akadályozni a munkát: előfordult, hogy az ügyrendi bizottságban nem jelent meg néhány Fidesz-KDNP-s képviselő, a testület így ellenzéki többséggel lett volna határozatképes. "Azt mondtam az egyébként Papcsák pártján álló bizottsági elnöknek, hogy én inkább hazamegyek, hogy ne legyünk határozatképesek, mert neki lett volna nagyon kínos, hogy az ellenzék minden kormánypárti előterjesztést egy perc alatt lesöpör az asztalról" - emlékezett vissza egy fideszes képviselő arra, hogyan leckéztette Papcsákot a belső ellenzéke.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

Sokszor kellett vehemens monológokban meggyőznie párttársait egy-egy voksolás előtt

Nem szavazott több fideszes képviselő egy 2011-es kötvény kibocsátási tervére sem az illetékes bizottságban. Sokaknak már az sem tetszett, hogy Papcsák minden erről szóló tárgyalást kizárólag egyetlen emberrel, a korábban csak második körben bizalmat kapott Kovács Balázzsal bonyolít. A kezdeményezésből végül az ellenállás miatt nem lett semmi, de a súrlódások ifjabb Harrach Péter frakcióvezetői posztjába kerültek, őt a helyi képviselők szerint Papcsák Ferenc emberének számító Rozgonyi Zoltán váltotta.

A telefonszámlától a nagy monológokig

De a polgármester sem maradt adósa párttársainak: a kezdeti nézeteltéréseket látva radikális lépés mellett döntött, létre sem akarta hozni a frakciót, aztán ezt finomította úgy, hogy csak ő nem lesz tagja a képviselőcsoportnak, ezzel lerázta magáról a frakciódöntések okozta kötöttségeket. A politikus azóta sem jár be a frakcióülésekre, sőt a képviselőcsoportok irodáit is elköltöztette a hivatal épületében, amit kritikusai úgy élnek meg, hogy egy viszonylag jó helyről átkerültek egy kevésbé frekventált zugba.

Jelentéktelen, de a kerületi hangulatot jól jellemző gesztus volt a másfél éves huzavona is arról, hogy a fideszesek kapjanak-e hivatali telefont, illetve fizessék-e a telefonköltségüket (amihez vegül hozzájárult Papcsák). Abban az időszakban néhány képviselőnek állta a számláját a kerület, másoknak nem. A helyi újság szerkesztési elvei is megváltoztak Papcsák alatt: korábban minden képviselő írhatott bele saját cikkeket, ma már erre nincs lehetőségük.

Az ellenzék számára az üléseket megszakító szünetekből lett világos, hogy belső viták vannak a kormánypárti frakcióban. Első évben még alig egy-kétszer fordult elő, hogy Papcsák vitás ügyekben szünetet rendelt el a testületi ülésen, hogy aztán egy gyors konzultáció után összeszavazzanak a fideszesek. Az idő múlásával azonban ez egyre többször történt meg, és egyre hosszabb tanácskozások kellettek a párttársak meggyőzésére. A költségvetés idén év eleji megszavazásakor jött az első igazán hosszú egyeztetés: először félórás szünetet rendelt el a polgármester, ez aztán elhúzódott. "Elmentem ebédelni, mikor visszatértem, még mindig tanácskoztak" - emlékezett vissza egy ellenzéki képviselő. Papcsák a résztvevők szerint vita helyett ilyenkor vehemensen előadott monológokban próbálja meg meggyőzni az ellenzőket.

Most lett elég

A helyzet a BVSC-üggyel vált tarthatatlanná a helyi Fideszben, ahogy egy beszélgetőtársunk fogalmazott, "most lett elég". A sportklub épületeinek átvételénél fordult elő először, hogy testületi ülésen tizenötből hat Fidesz-KDNP tag nem szavazott meg egy javaslatot - technikailag egyébként csupán nem vettek részt a szavazáson, pedig ott voltak az ülésen.

Ebben az ügyben két órán át győzködték egymást az ülést megszakító szünetben Papcsák és a fideszesek. "Nem tudtuk, hová tűntek, és mi van. Azon gondolkodtunk, hogy hazamegyünk, de nem akartuk, hogy a jegyzőkönyvben ne szerepeljen ellenszavazat" - emlékszik vissza egy másik ellenzéki képviselő a február végi voksolásra. Papcsák akkor először nem tudta maga mellé állítani a többséget, két héttel később, egy emiatt összehívott rendkívüli ülésen viszont már megvolt a kellő számú szavazat.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Forrás: MTI/Mohai Balázs

Dísztáblaavatás a Kövér Lajos utcai sporttelepen. A BVSC ügye már keményebb dió volt

A vita arról szólt, hogy átvegye-e a kerület a hatmilliárd forint értékűre becsült, de felújítandó BVSC-sporttelep egy részét, ezzel együtt 15 éves üzemeltetési kötelezettségét. Papcsák azzal érvelt, hogy jelentős ingatlanvagyont kap a kerület, és biztosíthatja a helyiek sportolási lehetőségét. A javaslat ellenzői szerint viszont előkészítetlen volt az előterjesztés, nem tartalmazott pontos számításokat arról, hogy ez mekkora terhet jelentene a kerületnek. Ellenzéki kalkulációk szerint azonnali egymilliárdos felújítás kellene, és további 2-2,5 milliárdba kerülnének a néhány évvel elhalasztható, de tovább nem tolható munkák. Papcsák ellenvetése szerint átcsoportosítással és a látványsportok adótámogatásából fedezhetők a költségek.

A javaslat első körben nem kapta meg a többséget. A polgármester ekkor lakossági konzultációt indított az ügyről: a BVSC-ben illetve a kerületi intézményekben gyűjtötte azoknak az aláírását, akik támogatják az épületegyüttes átvételét. Két héttel később, az új szavazáson már minden fideszesnek kötelező volt a részvétel (ez azért lényeges, mert az összes képviselő fele plusz egy szavazat kell, azaz a távolmaradók lényegében nemmel voksolónak számítanak), így az ellenzéki Jobbik és a ZÉK Egyesület korábban MSZP-s képviselőjének szavazatával 12-10-re átment a tervezet.

A 15 Fidesz-KDNP-s képviselő közül hatan nem szavaztak, egy MSZP-s tartózkodott, két másik és egy LMP-s pedig nemmel szavazott. A szavazás után hivatalosan is kiderült, amit addig csak rebesgettek: az ígéretekkel ellentétben nem biztos, hogy marad minden a régiben a helyszínen: egy munkaterv szerint sportszállodát, 400 autós garázst, sportcélú magánklinikát is építhetnének a területre.

Az alpolgármestertől, az ügyben nem szavazó, második önkormányzati ciklusát töltő, az ügyben Papcsákot nem támogató es nem szavazó Ferdinandy Istvántól minden jogkört elvont Papcsák Ferenc, azzal az indoklással, hogy Ferdinandy nem kíván vele együttműködni. Az önkormányzatnak az új felelősségi területeket firtató kérdésre adott hivatalos válasza szerint "alpolgármester úr a polgármester külön felkérése és felhatalmazása alapján közreműködik a Képviselőtestület döntéseinek előkészítéseiben és végrehajtásában". Ahogy egy forrásunk értékelte: "Ferdinandy Papcsák engedélyével kimehet klotyóra, és ennyi".

A helyzet mostanra odáig fajult, hogy a bírálói által erős egójúnak leírt Papcsák és Ferdinandy nem beszél egymással, ugyanakkor a polgármester nem meri megkockáztatni a szavazást az alpolgármester visszahívásáról (ez ugyanis személyi ügy, amelyről titkos szavazást kell tartani, és Papcsák felsülne, ha nem fogadnák el az előterjesztést). A képviselőtestületi üléseken a résztvevők elmondása szerint fagyos a hangulat, érdemi viták nincsenek, igaz, volt olyan beszélgetőtársunk, aki szerint ez teljesen normális, hiszen a vitás ügyeket mindig belső tárgyalásokon rendezik le a pártok, a testületi ülés nem ennek a terepe.

Jön a fagyos túlélés

Hogy hogyan tovább, egyelőre senki nem tudja. A vitás ügyeknek nincs vége: a napokban egy bizottsági ülésen például Várnai László LMP-s képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy Zugló - szerinte - gyanúsan olcsón, tízmillió forintért próbál megszabadulni egy, a diplomatanegyedben álló villa kertkapcsolatos, 14 négyzetméteres földszinti lakásától és kétmillióért egy bükki, szántóként értékbecsült, valójában faluvégi, közművesített 2,5 hektáros területétől. Azt sem nézik jó szemmel Papcsák bírálói, hogy miközben sokszor százezer forintos tételeken megy a vita a testületben, a jegyző épp most kapott használatra egy csaknem tízmillió forintos önkormányzati terepjárót.

A helyi fideszesek információink szerint már jelezték a párt központjának, hogy gondok vannak, de a Fidesz középvezetői szintjén elakadt az üzenet, és azt az utasítást kapták, hogy konszolidálják a helyzetet. Össze is állítottak egy több pontból álló csomagot, amelyben egyebek mellett az szerepel, hogy Papcsák járjon be a frakcióülésekre, de erre eddig nem kaptak választ a Fidesz pártközpontjából.

Beszélgetőtársaink szerint az ellenzék felé nem próbált közeledni senki a Fideszből, vagyis átállásokra, együttműködésre senki nem számít, sokkal inkább tartják valószínűnek, hogy másfél éves csöndes, fagyos túlélés jöhet Zuglóban, a választásokig pedig már nem próbálkozik meg nagy falattal a XIV. kerületben Papcsák Ferenc. A másik lehetséges jövőkép a helyi politikusok szerint, hogy a Fidesz-központ erővel rendezi a sorokat, azaz elnémítja a belső ellenzéket. Azt, hogy a kiszavazók kilépnek a frakcióból, anyagi, egzisztenciális okok miatt nem tartja valószínűnek senki.

Cikkünket megjelenés előtt elküldtük Papcsák Ferencnek is, és arra kértük, hogy az esetleges ténybeli tévedésekről, illetve a róla és a különböző ügyekről elhangzó véleményekről közölje álláspontját. Válaszát kérésére teljes terjedelmében közöljük:

"A 2010-es országgyűlési és önkormányzati választások a Fidesz-KDNP elsöprő győzelmét hozták Zuglóban, amit a mai napig nem tudott feldolgozni a baloldal. Azóta is hamis információk híresztelésével és botránykeltéssel próbálják akadályozni az építő munkát, felhasználva az ellenzéki sajtó gyanútlan munkatársait is.

Zuglóban megszűnt a vagyonfelélés, eladósodás, a kerületben nagyarányú fejlesztések kezdődtek, a kerület folyamatosan gyarapodik. Nyilvánvaló, látható és tényszerű, hogy Zugló az elmúlt két és fél évben sikeresebb volt, mint az előző 20 évben összesen.

A Zuglói Önkormányzat képviselőtestülete, korábban már két alkalommal is egyhangúlag határozott arról, hogy az önkormányzat próbálja meg ingyenesen vagy vétel útján megszerezni a BVSC Zugló mintegy 6 milliárd forint értékű ingatlan együttesét. A polgármester sikeres tárgyalásai következtében megnyílt a lehetőség az ingatlan ingyenes átvételére.

Ezek után az átvételt megerősítő szavazásnál a polgármester megdöbbenten tapasztalta, hogy a képviselőtestület egyes tagjai, korábbi döntésükkel, és a zuglói polgárok érdekeivel érthetetlen módon szembefordultak. A következő testületi ülésen a javaslat már megkapta a többséget.

A Fidesz demokratikus párt, amelyen belül mindig is voltak viták, de ezeket mi nem a sajtóban kívánjuk lefolytatni. Cikkük hemzseg a rosszindulatú manipulációktól és a csúsztatásoktól, emlékeztetve Ron Werber gyűlöletkampányára, így annak teljes tartalmától elhatárolódunk".