Lehet-e fizetni Orbán szavával a közértben?

Parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor személyesen válaszol hétfőn a képviselők azonnali kérdéseire, így megtudhatjuk majd, mi a véleménye a cigánybűnözésről, illetve hogy lehet-e a szavával fizetni az élelmiszerboltban. A parlament kétnapos ülésén ismét módosítják a költségvetést, képviselői esküt tesz egy fiatal KDNP-s, és láthatjuk, milyen az, amikor egy szocialista vagy egy jobbikos szociálisan érzékeny. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legjobban várt válaszadó

Hétfőn eljön a nagy nap, amelyre a szocialista Gőgös Zoltán már egy hónapja vár: felteheti azonnali kérdését Orbán Viktornak. A kormányfőnek a parlamenti szabályok szerint személyesen kell válaszolnia arra a kérdésre, hogy "lehet-e fizetni az Ön szavával az élelmiszerboltban?". A populistán megfogalmazott kérdés alapján arra tippelünk, hogy Gőgös az élelmiszerek áfájának régóta ígért csökkentéséről fogja faggatni Orbánt, akinek talán ez nem is lesz annyira kellemetlen téma, hiszen az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklését a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet közreműködésével nemrég ismét bedobták a köztudatba.

A legnagyobb cigányozás

A jobbikos Dúró Dóra nem beszél rébuszokban, és nem kell nagyon találgatni, miről akarja kérdezni Orbán Viktort. Dúró a Jobbik egyik kedvenc témáját húzza elő a kalapból, ezt kérdezi ugyanis: "Nem a cigánybűnözés az embertelen?". Dúró Dóra valószínűleg ugyanolyan reakcióra számíthat, mint néhány éve Vona Gábor, akit a kormányfő szintén egy parlamenti kérdése után tett helyre. Orbán, aki a Cosma-gyilkosság után úgy fogalmazott, hogy "cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak", akkor sokkal vehemensebben utasította vissza a cigánybűnözés kifejezést, és azt mondta Vonának, hogy "erkölcsileg, politikailag és minden szempontból" vállalhatatlan az etnikai alapú megkülönböztetés.

A leggyorsabban módosított költségvetés

A Fidesz, úgy tűnik, idén csúcsot akar dönteni a költségvetéssel, ugyanis még csak márciust írunk, de már másodszor módosítja a parlament a büdzsét. A mostani törvényjavaslat szintén az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos állami kezességről szól, és a február elején elfogadott módosítást módosítja. A változtatások között szerepel például, hogy euró helyett forintban (292,57-es árfolyamon) számolják azt az összeget, ameddig az állam kezességet vállal a Magyar Villamos Művek által fizetendő vételárért.

A legsürgetőbb feladat

Néhány nap múlva tudhatjuk csak meg, mely művészek és tudósok örülnek a legjobban Lázár János mostani indítványának. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ugyanis a Kossuth- és Széchenyi-díjért járó összegek emelését javasolja, és ha a parlament ezen a héten lezavarja a vitákat, a jövő héten pedig megszavazza a módosítást, akkor március 15-én már a nagyobb összegeket lehet kiosztani. (Eddig az előző évi nettó átlagkereset ötszörösét kaptak a díjazottak, Lázár javaslata szerint a jövőben a hatszorosát kapják majd.) A napirenden szerepel egy másik javaslat is, a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló tervezet, amelyet kivételesen sürgős eljárásban fogadtatna el a kormánytöbbség. Egyelőre rejtély, miért ennyire fontos Németh Lászlóné miniszternek, hogy ezt ezen a héten fogadják el.

A szociálisan legérzékenyebb képviselő

A szocialista Varga László hétfőn megmutatja, hogyan is kell a Horn Gyula-i értelemben vett kisemberek érdekeit védeni. Varga az emberi erőforrások miniszterétől azt kérdezi, "Miért taszítják még mélyebb nyomorba a szegénységben élőket?". Szintén a benne szunnyadó szociális érzékenyéséget hozza felszínre a jobbikos Kepli Lajos, amikor azt kérdezi a vidékfejlesztési minisztertől, hogy "miért a lakossággal fizetteti meg a Kormány az elhibázott hulladékkezelési rendszer költségeit?". Nem is tudunk dönteni hirtelen, melyik képviselő a szociálisan érzékenyebb.

A legújabb felállás

Miután februárban megszűnt az LMP frakciója, a múlt héten átültették a függetlenné vált képviselőket a hátsó padsorokba, és a bizottsági helyeket is újraosztották. Jávor Benedek helyett Szili Katalin lett a fenntartható fejlődés bizottság elnöke, a földügyekben túlságosan aktív Szabó Rebekát pedig kitette a kormánypárti többség a mezőgazdasági bizottságból. Ertsey Katalinnak hirtelen sok szabadideje lett: a fogyasztóvédelmi bizottságtól búcsúznia kellett, csak a külügyi bizottsági helye maradt meg, ezt viszont hónapok óta bojkottálja a zsidólistát követelő jobbikos Gyöngyösi Márton miatt.

A legújabb képviselő

Hétfőn képviselői esküt tesz a KDNP-s Gaal Gergely, aki az alkotmánybíróvá választott Salamon László helyére kerül a parlamentbe. Egy gyors internetes kereséssel könnyen kiderítettük, mit is kell tudni Gaal Gergelyről. Egyrészt Solymár alpolgármestere, aki aktív szerepet vállalt abban, hogy Solymáron is felvonják a székelyzászlót. Másrészt a 35 éves Gaal az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke is. Képviselőként "a Kárpát-medence, a diaszpóra és az anyaország magyarsága közötti összetartozást, elsősorban a fiatalok közötti élő kapcsolatok kialakítását" szeretné tovább erősíteni.

Ami lesz még - szavaznak az alaptörvény módosítóiról

A képviselők hétfőn a költségvetés módosítása mellett szavaznak a határon túli magyarokra vonatkozó feladatok végrehajtásáról szóló beszámolóról, a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosításáról, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosításáról is. Hétfőn tartják a médiatörvény, illetve a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottság határozati javaslatának részletes vitáját.

Kedden szintén határozathozatalokkal kezdi a munkáját az Országgyűlés. Ekkor szavaznak egyebek között a Magyar Művészeti Akadémia működésével kapcsolatos módosítókról, illetve az alaptörvény negyedik módosításához benyújtott módosító indítványokról. Az ellenzéki módosítók sorsa nyilvánvaló (nem fogadják el), ám Lázár János a múlt héten benyújtott egy érdemi változtatást, amelyet viszont biztosan elfogad majd a kormánytöbbség. Lázár az alaptörvénybe írná, hogy a kampány idején a politikai reklámokat "az esélyegyenlőség biztosítása érdekében" csak ingyenesen lehet közölni.