Vágólapra másolva!
Volt, aki attól fél, hogy az utolsó konzervatív pápa búcsúzott el a tróntól, más viszont nem aggódik az egyház miatt, mert a világ van válságban - tömött bazilika búcsúzott el XVI. Benedektől Székesfehérváron, ahol az is kiderült, hogy e világi bölcsességgel nem lehet megérteni, miért mondott le. Reformokat nem várnak a hívők az új pápától, bár az egyház tanításait jobban meg kellene értetni az emberekkel.
Vágólapra másolva!

"Jólesik itt állni ezzel a pektoráléval, amelyet Benedek rakott a nyakamba" - kezdte meg prédikációját Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári bazilikában. (Annak, aki nem mozog otthonosan a latin nyelvű egyházi kifejezések univerzumában: Spányi büszkeségének tárgya a püspöki mellkeresztje volt.) Ahogy kifejtette, nem csak a nyakában lógó pektorálé okozott neki jó érzést, hanem az is, hogy XVI. Benedek lemondása előtt néhány órával lelki közösségben imádkozhat a pápáért, a katolikus hívekkel lélekben körülveheti őt.

További képekért kattintson a fotóra! Fotó: Szabó Balázs [origo]

A Benedek lemondása alkalmából tartott misén teljesen megtelt a fehérvári bazilika, többen állva követték a szertartást. A legleleményesebb hívő egy terepmintás kempingszéket használt bázisként, a leglelkesebbnek pedig az a nő tűnt, aki anyai gondossággal pátyolgatta a magnetofonját, hogy nehogy egy rosszul időzített elemcsere fossza meg a mise visszahallgatásától. A hívők döntő többsége az idősebb korosztályhoz tartozott, hosszasan kellett pásztázni a tömeget, hogy az ember 40 évesnél fiatalabb arcokat lásson. A közel másfél órás mise célja az volt, hogy hálát adjanak Benedek munkásságáért, valamint imádkozzanak azért, hogy alkalmas, az idők szavát értő pápa kövesse a trónon.

Az egyik legnagyobb pápa

"Hihetetlennek tűnt a hír, mert hozzászoktunk a hamis hírekhez, amelyeket szépen lassan visszamondanak" - emlékezett vissza prédikációja elején Spányi püspök Benedek bejelentésére, némi betekintést engedve a tömegtájékoztatásról alkotott gondolatvilágába, amely beszéde első felében hangsúlyos szerepet kapott. "Benedek szolgálatának legelső idejétől kezdve nagy ellenállással találkozott a világ részéről" - mondta, hozzátéve, hogy Benedek teljesen más karakter volt a különlegesen színes egyéniségű II. János Pál pápához képest.

További képekért kattintson a fotóra! Fotó: Szabó Balázs [origo]

Mindazonáltal Benedeket - ahogy a mise előtt az [origo]-nak kifejtette - a történelem egyik legnagyobb pápájának tartja, aki szilárd következetességgel közvetítette az egyház tanításait, és aki biztosan eligazította az egész egyházi közösséget. "Mára azonban az ereje elfogyott, láthatta a világ, mégsem futamodott meg. (...) A világ aligha érti meg a pápa lemondását. (...) Csak az tudja megérteni őt, aki hittel fordul hozzá. Világi gondolkodással, e világi bölcsességgel ezt senki nem fogja megérteni" - világította meg a megyéspüspök, aki prédikációja hátralevő részében hosszasan magasztalta a búcsúzó pápát.

A fennkölt körmondatok után a misét egy szolgálati közlemény jellegű blokk zárta, amelyből kiderült, hogy az eukarisztikus imában és a pápai himnuszban csütörtökön utoljára hangzott el XVI. Benedek neve, az új pápa megválasztásáig csak a püspök nevét kell használni, és arról is tájékoztattak, hogy az új pápa megválasztását 15 perces harangozással fogják jelezni.

Az utolsó konzervatív

"Mi, keresztények nem találtunk kivetni valót a munkásságában" - mondta Benedekről egy idősebb férfi. "Bár, amikor először megláttuk, félénkség volt bennünk, de a beszédeivel meggyőzött minket" - tette hozzá egy mellette álló nő. Abban is egyetértettek, hogy az is a lemondott pápa nagyságát igazolja, hogy belátta, egészségi állapota miatt nem képes már megfelelően ellátni hivatását. Hiába érte Benedeket több bírálat is amiatt, mert nem váltott irányt olyan kérdésekben, mint a papi cölibátus, a nők pappá szentelése, az abortusz tilalma vagy a fogamzásgátlás, valamennyi megkérdezett egyetértett a lemondott pápával, szerintük semmilyen reformra nem szorul az egyház.

További képekért kattintson a fotóra! Fotó: Szabó Balázs [origo]

"Ő a jézusi hitet vitte tovább, de azt gondolom, és attól félek, hogy ő volt az utolsó ilyen pápa. Az őt ért sok kritikából ugyanis az látszik, hogy már milyen nagy a liberalizmus" - mondta egy idősebb férfi. Szerinte azért sem kellene megújítani a katolicizmust, mert a világ van válságban, nem pedig az egyház, és a válságnak addig nem is lesz vége, amíg az emberek nem térnek vissza a hithez, a becsülethez. "Az Úristennek tíz törvénye volt, és abban minden benne volt. Most azért van ennyi, mert kijátsszák őket ebben a liberális világban" - jelentette ki.

Egy fiatalabb, a püspöki adminisztráción dolgozó nő viszont arról beszélt, hogy az új pápának közelítenie kellene az egyházat a világhoz, és meg kellene értetnie a világiakkal, hogy a vallás nem rossz dolog, nem a tiltásról szól, hanem a védekezésről. "A hírekből azt sugallják, hogy a világ elhúzott az egyháztól, de az egyház olyan értékeket őriz, amelyek nagyon fontosak" - mondta. Szerinte a mai fiatalságnak más a tempója, ami a misék látogatottságán is érződik, de azt például nagyon előremutatónak tartja, hogy Benedek a Twitteren is megjelent.