Börtönbe mennek az alagútásó ékszerrablók

Vágólapra másolva!
A három rabló alagutat ásott, hogy bejusson a nagykanizsai ékszerüzletbe. Miután kirabolták, az üzlet tulajdonosa is elsikkasztott 71 millió forintnyi ékszert.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy értékre elkövetett lopás miatt börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken azt a három embert, akik 2011 novemberében alagutat ásva törtek be egy nagykanizsai ékszerboltba. Sikkasztás és csalás kísérlete miatt felfüggesztett börtönt kapott az üzlet tulajdonosa, aki a betörés után maga tulajdonított el nagy értékű ékszereket.

A három betörő úgy jutott be a nagykanizsai Vasemberházban működő ékszerbolt és zálogházba, hogy a pincén keresztül alagutat ásott. A tettesek mintegy 112 millió forint értékű arany ékszert és készpénzt vittek magukkal, de távozásukkor rendőrökbe botlottak. Az ékszerüzletet üzemeltető cég ügyvezetője a valósnál nagyobb kárt próbált megtéríttetni a biztosítóval, de a rendőrségi nyomozás alatt kiderült, hogy a betörés után ő mag tulajdonított el 71 millió forint értékű ékszert.

A korábbi ügye miatt jelenleg is börtönbüntetését töltő Ny. Pétert különösen nagy értékre elkövetett lopás miatt mint különös visszaesőt 7 év 6 hónap börtönre ítélték, a másodrendű vádlott G. Jánost 5 év börtönre, N. Tibor Zsoltot pedig különös visszaesőként szintén 7 év 6 hónap börtönre ítélte a törvényszék. A negyedrendű vádlottként szereplő V. István Attila, az ékszerbolt ügyvezetője két év, öt évre felfüggesztett börtönt kapott sikkasztásért és csalási kísérletért.

Indoklásában a bíró felidézte, hogy a három büntetett előéletű betörő 2011 novemberében az ékszerbolt riasztókkal védett páncélhelyiségéhez csaknem négy méter hosszú, nagyjából egy méter átmérőjű vágatot ásott, és átvágta a helyiség vasbeton rácsozatát is, hogy egyikük félig beférjen a nyíláson. Az első alkalommal több mint négy és fél kilogrammnyi arany ékszert vittek el az egyik közelben lakó tettes házáig - ahonnan állításuk szerint a kukába került és onnan eltűnt a zsákmány -, majd még aznap éjjel visszamentek. Ekkor is hasonló mennyiségű aranyat és pénzt vittek magukkal, de rendőrökbe botlottak, és bár próbáltak menekülni, kettejüket azonnal, egyiküket néhány nappal később elfogták.

Az ékszerboltot üzemeltető kft. ügyvezetője a rendőrségi helyszínelés után mintegy 71 millió forint értékű ékszert vett magához, és azokat egy bank széfjében helyezte el. A rendőrség utóbb csupán 25 millió forintnyi értéket tudott lefoglalni a széfből. A cégvezető a nyomozáskor csaknem 184 millió forintos kárértéket határozott meg, amelyben szerepeltette egy takarékszövetkezet 74,5 millió forint értékű zálogékszereit is. A biztosítótól 70 millió forint kár megtérítését kérte, de ezt végül nem fizették ki neki, miután a nyomozás során kiderült, hogy az értékeket ő tulajdonította el. Az ékszerbolt ügyvezetője azt állította, kétségbeesésében vette magához a betörés után megmaradt ékszereket, mert tartott tőle, hogy nem tudja másképp rendezni a kárt.

Az ítéletek nem jogerősek.