Szír gyerekek gyógyulhatnak Magyarországon

Vágólapra másolva!
260 ezer dollárt ajánlott fel Magyarország a szíriai menekültek megsegítésére. Súlyosan sérült szíriai gyerekek érkezhetnek Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Magyarország 260 ezer dollárt (nagyjából 57 millió forintot) ajánlott fel a szíriai lakosság megsegítésére a Kuvaitban tartott szerdai donátorkonferencián, az összeget törökországi menekülttáborokban lévő, súlyosan sérült gyermekek magyarországi gyógykezelésére és élelmiszer-segélyekre fordítják - mondta a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön.

Takács Szabolcs telefonon az MTI-nek kifejtette, a kuvaiti emír fővédnöksége alatt rendezett eseményt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyitotta meg, és az ENSZ, valamint az EU humanitárius ügyekért felelős vezetői is részt vettek rajta. A konferencián kizárólag a szíriai humanitárius válsággal foglalkoztak: a konfliktus kitörése óta több mint 60 ezren haltak meg a polgárháborúban, és 700 ezer ember hagyta el az országot - emlékeztetett.

Mint mondta, az eseményen több nyugat-európai ország mellett a Szíria térségében lévő államok is tettek komoly felajánlásokat. Ezen túl Közép-Európában például Szlovákia, Szlovénia és Románia is bejelentette segítségnyújtási szándékát. Magyarország ezeknél az országoknál nagyobb összegű felajánlást tett a válsághelyzet kezelésére - jegyezte meg.

Szerdán több mint másfél milliárd dollárt ajánlottak fel a csaknem két éve tartó polgárháború által sújtott szíriai lakosság megsegítésére a Kuvaitban tartott donátorkonferencia résztvevői. Ebből több mint egymilliárdot a szíriai menekülteket befogadó szomszédos országoknak juttatnak, míg 500 milliót humanitárius segély formájában a háború következtében hontalanná vált szíriaiaknak szánnak.